MENÜ
2024. árpilis 27.
Zita
Rezidencia és páratlanul magas juttatások a lemondott elnöknek

Rezidencia és páratlanul magas juttatások a lemondott elnöknek

24.hu / ADRIÁN ZOLTÁN

Európában szinte sehol nem jellemző, hogy a korábbi köztársasági elnököknek élethosszig tartó rezidenciát biztosítsanak.

A köztársasági elnök jogállásáról és javadalmazásáról szóló törvény szerint a köztársasági elnök javadalmazása élethosszig jár, összege pedig jelenleg havi bruttó 4,59 millió forint. A juttatás minden évben automatikusan megemelik a bruttó átlagkereset-növekedéssel megegyező mértékben.

Novák Katalin az összeférhetetlenségi kritériumoknak megfelel, önként mondott le, nem kellett megfosztani a tisztségétől. Juttatásként jár még neki egy szolgálati lakás, egy fős személyzet, és három fős titkárság. (Elődje Áder János egy 720 négyzetméteres svábhegyi villát kapott.) Élhet a térítésmentes, kiemelt egészségügyi ellátással és a személyes gépkicsihasználattal is, a sofőrt a rendőrség biztosítja számára. Lesz majd éves kerete, amelyet tetszés szerint oszthat szét az általa választott szervezetek között. Tavaly a volt köztársasági elnökök 73–73 millió forint felett rendelkezhettek. Ezek mellett a külföldi hivatalos programjaira első osztályon utazhat repülőgépen és vonaton egyaránt, valamint igénybe veheti a kormányvárót is – emlékeztetnek a portálon.

A régióban jóval kisebb a javadalmazás

Az államfői juttatás kérdésköre nagyjából mostanában lett újra téma a szlovák sajtóban. Zuzana Caputova elnök nem vállal több ciklust és távozik hivatalából. Neki is jár majd élete végéig a juttatás, ami megfelel az átlag-képviselő illetménynek. Számszerűsítve ez az előző évi bruttó átlagkereset háromszorosa. ennek megfelelően jelenleg bruttó 3912 euró egy képviselői fizetés, igaz ehhez jár még további kompenzáció így a havi keresmény a 6600 eurót is elérheti. Caputova tehát nagyjából havi 1,5 millió forintot tehet zsebre élete végéig, amihez további bérkiegészítés is jár. Emellett rendelkezésére bocsátanak majd egy hivatali járművet teli tankkal és egy sofőrrel, aki egyben a biztonságáról is gondoskodik. Lakás ugyanakkor nem jár a számára.

Románia ex-elnöke, Traian Basescu korábban az ország egyik leggazdagabb nyugdíjasának mondhatta magát. Egészen addig a pillanatig ez így is volt, amíg a román Legfelsőbb Bíróság meg nem állapította, hogy együttműködött a kommunista titkosszolgálattal. Miután méltatlanná vált, búcsúznia kellett az állami nyugdíjtól. Volt államfőként 2020-ban még évi 202 000 lejt kapott, ami havonta 1,3 millió forintra jött ki, és ehhez még a normál nyugdíja is hozzájött – ezeket tehát mind elbukta.

A kiutalt lakás nyugaton sem jellemző

Németországban a volt kancellárokat a hivatalból való kilépést követően „átmeneti segély”, a korhatár elérése után pedig nyugdíj illeti meg, amely a jelenlegi kancellár fizetésnek nagyjából a 35 százaléka. Angela Merkel utolsó kancellári és országgyűlési képviselői bére bruttó 29 677 euró volt – beleértve a parlamenti képviselők átalánydíját is. 16 évnyi kancellári munka, és több mint 30 év parlamenti képviselői feladatkör ellátása után azóta is havi 15 ezer euró körüli nyugdíj juttatásban részesül, ami durván egymillió forinttal több, mint Novák Kataliné. Mint minden volt kancellárnak és szövetségi elnöknek jár egy iroda és hozzá egy irodavezető, két szóvivő, gépíró, sőt még sofőrök is a rendelkezésére állnak.

Ausztriában a szövetségi elnök a nemzeti tanácsi tag, azaz képviselő fizetésének 280 százalékát kapja. Ez a juttatás jár azután is, hogy már nem államfő. A legutóbbi elnökök közül Heinz Fischer jövedelme ismert, a volt államfő havonta nagyjából 25 ezer eurót kap, ami közel 10 millió forint. Ehhez jön hozzá még a normál nyugdíja. Annyi korlátozás van a volt államelnökökkel szemben, hogy a nekik járó juttatások mellett nem lehet máshonnan kiegészítő bevételük.