MENÜ
2024. árpilis 19.
Emma
Rekordot döntött Európában a zöldenergia aránya

Rekordot döntött Európában a zöldenergia aránya

raketa.hu / PŐCZE BALÁZS

Egy most megjelent elemzés szerint példátlan változáson ment keresztül az európai villamosenergia-mix.

Az Ember nevű, de nem Magyarországon, hanem Angliában működő, a fosszilis energiaforrások visszaszorításáért küzdő agytröszt úgy látja, hogy Európában "példátlanul bezuhant a szén- és a gázalapú villanyáram-előállítás" - számolt be a The Verge. Sarah Brown programvezető szerint nem egy egyszeri eseményről van szó, hanem "strukturális csökkenésről". A szén már hosszú ideje folyamatosan veszít a jelentőségéből, és csak Oroszország ukrajnai inváziója tudta kissé megemelni az arányát, ahogyan Európa próbálta magát függetleníteni az orosz gáztól. 2023-ban viszont folytatódott a tendencia, negyedével kevesebb szenet, és ezzel párhuzamosan tizenöt százalékkal kevesebb gázt használtak arra a kontinensen, hogy villanyáramot állítsanak elő.

Az energiaipar károsanyag-kibocsátása így tizenkilenc százalékkal esett vissza. Ez, amint arra a cikk emlékeztet, nagyobb visszaesés, mint amikor a világjárvány első évében szinte teljesen leállt az utazás és sok más iparág. Ami viszont növekedett, az a zöld energiaforrások aránya, különösen a szélé, ami önmagában az európai áram tizenhét és fél százalékért felelt 2023-ban. Ez megegyezik Franciaország teljes villanyáram-szükségletével. A vízenergia ennek körülbelül a kétharmadát, a napenergia pedig a felét termelte. Az összes megújuló forrás a jelentés szerint az energiaszükséglet negyvennégy százalékát fedezte, míg az atomenergia aránya 2022-höz képest egy százalékponttal nőtt, huszonkettőről huszonháromra.

1990 óta vannak megbízható adataink a villamosenergia-mixről, azóta biztosan nem volt ilyen zöld az áram Európában, de Brown szerint a fosszilis energiaforrások aránya csak nagyobb lehetett azelőtt, hiszen nem igazán volt helyettük mit felhasználni. Vagyis szinte biztosan rekordot állított fel a kontinens. "Közeledünk a szén kivezetéséhez, és ahogyan növekszik a szél- és a napenergia jelentősége, a földgáz lesz a következő hanyatló energiaforrás. De nem kényelmesedhetünk el. Az EU-nak lézer pontossággal kell fókuszálnia a szél- és a naperőművek telepítésére, valamint a rendszer rugalmasságára, hogy megszabaduljon a fosszilis energiaforrásoktól" - fogalmazott Sarah Brown. Az adatok, amelyek alapján a szervezet dolgozott, ingyenesen letölthetőek az Ember weboldaláról.

(Borítókép: Zbynek Burival/Unsplash)