MENÜ
2024. árpilis 26.
Ervin
Rakétatámadás érte a hétvégi futam Forma-1 helyszínét

Rakétatámadás érte a hétvégi futam Forma-1 helyszínét

player.hu

A Vörös-tengeren 106 robbanószerrel megpakolt kisebb hajót is likvidáltak.

A hétvégén jön a szezon második futama, amikor is Szaúd-Arábiába látogat a Forma–1 mezőnye. Bár egyelőre (még) nincs benne a pakliban, hogy elmaradna a dzsiddai futam, a sportág vezetősége ugyanakkor jelezte, hogy kiemelt figyelemmel követik az országban zajló eseményeket. Vasárnap ugyanis a szaúdi vezetés közölte, hogy múlt héten rakétatámadás érte az ország nemzeti olajtársaságának, az Aramcónak az egyik üzemanyaggyártó üzemét Dzsiddában, nem messze a futam helyszínétől – a Reuters ezzel kapcsolatban több támadásról, köztünk kilenc dróntámadásról számolt be, ami a városra irányult, valamint a szaúdi hatóságoktól lehet tudni azt is, hogy a Vörös-tengeren 106 robbanószerrel megpakolt kisebb hajót is likvidáltak. Az események hátterében a Szaúd-Arábia és Irán közötti feszült a helyzet áll.

Az Aramco név ismerős lehet, hiszen az F1-nek és egyébként az Aston Martinnak is a főszponzora, de például a Magyar Nagydíj névadószponzora is.

Természetesen az F1 törli vagy átütemezi a versenyhétvégét abban az esetben, ha veszélyes lenne megrendezni a futamot – ezzel kapcsolatban még nem adott ki hivatalos közleményt az FIA. Az viszont biztos, hogy a nagydíj alkalmas lehet arra, hogy nagyobb sajtóvisszhangot kapjanak a támadások, és egyébként tavaly is pont a dzsiddai versenyhétvége idején történtek rakétatámadások Szaúd-Arábiában.