MENÜ
2024. árpilis 19.
Emma
Pfizer–Biontech: A harmadik oltás után 95,6 százalékos védelem alakul ki a delta variáns ellen

Pfizer–Biontech: A harmadik oltás után 95,6 százalékos védelem alakul ki a delta variáns ellen

hvg.hu

Tízezer résztvevővel végzett vizsgálat során arra jutottak, hogy a vakcinájuk 95,6 százalékos védelmet nyújt.

Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.

A Pfizer és a Biontech nyilvánosságra hozta az emlékeztető (vagyis harmadik) oltásuk III-as fázisú vizsgálatának adatait – írja a Reuters.

A mintegy 10 ezer résztvevővel végzett vizsgálat során arra jutottak, hogy a vakcinájuk 95,6 százalékos védettséget ad a delta variáns ellen. Azt is megállapították, hogy az oltás biztonságos.

A résztvevők átlagéletkora 53 év volt, 55,5 százalékuk 16 és 55 év közötti, 23,3 százalék pedig 65 éves vagy idősebb. A kutatás szerint a vizsgálatban a második adag és az emlékeztető oltás vagy a placebo között eltelt idő körülbelül 11 hónap volt. A harmadik oltást kapó csoportban mindössze öt covidos eset fordult elő, míg a placebót kapó csoportban 109 ilyen volt.

A cégek közölték, hogy a vizsgálat részletes eredményeit a lehető leghamarabb benyújtják szakmailag lektorált publikációra, az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósághoz (FDA), az Európai Gyógyszerügynökséghez (EMA) és más szabályozó hatóságokhoz.

Az amerikai és az uniós hatóságok már korábban engedélyezték a Pfizer–BioNTech és a Moderna koronavírus elleni vakcináinak harmadik dózisát.