Tam_Bau
MENÜ
2024. május 5.
Györgyi
Pert vesztett a magyar állam...

Pert vesztett a magyar állam...

hvg.hu

...a Sodexónak 25 milliárd forint kártérítést fizetünkrítést fizetni a cafeteriapiacról elüldözött cégeknek, de hiába.

Elutasította a Világbank Beruházási Viták Rendezésével foglalkozó Nemzetközi Központja a magyar állam fellebbezését, az állam 73 millió euró, vagyis több, mint 25 milliárd forint kártérítést fizethet a Sodexónak – írta meg a Telex.

A francia utalványkibocsátó cég azért indított eljárást a magyar állam ellen, mert 2012-ben egy törvénymódosítással az étkezései utalványok közül csak az állami Erzsébet-utalvány után járt kedvezőbb adóteher. Azt az EU Bírósága is kimondta 2016-ban, hogy a törvény diszkriminatív, de az eltelt idő elég volt arra, hogy a piacot addig uraló három francia cég, a Sodexo, a Cheque Déjeuner és a Ticket Restaurant (későbbi nevén Edenred) kiszoruljon innen. Mindhárom cég eljárást indított az állam ellen, az Edenred 23 millió eurót és késedelmi kamatait, a Cheque Déjeuner 39 millió eurót, a Sodexo pedig 73 millió eurót kaphat.

Az állam fellebbezett, és a döntés megsemmisítését kérte. Az Edenred esetében ezt már tavaly elutasította a testület, most pedig a Sodexo-ügyben is ez a döntés született. Mindez annak fényében is érdekes, hogy időközben az EU Bírósága 2019-ben meghozott egy ítéletet, amelyben végső soron az uniós joggal ellentétesnek ítélte a választott bírósági verdikteket.