Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 19.
Emma
Pár éven belül érkezhetnek a mini-atomerőművek

Pár éven belül érkezhetnek a mini-atomerőművek

index.hu

A brit állam 2024 közepére engedélyezheti a Rolls-Royce mini-atomerőművek gyártását.

A nukleáris szerkezetek technikai megoldásai az atom-tengeralattjárókban használt kompakt reaktorokon alapulnak. Gyárak mellé telepítenék őket, így helyben szolgáltatnának energiát, és innen kapcsolódnának az ország villamos hálózatára.

A „kis moduláris erőműnek” nevezett, 470 megawattos egységek 2,3 milliárd dollárba, vagyis 2022. áprilisi árfolyamon mintegy 800 milliárd forintba kerülnének, és konténerben szállítva bárhová gyorsan szállíthatók és telepíthetők lennének, ahol van 10 hektár szabad terület, de akár hajón vagy repülőgépen is elhelyezhetnék őket.

Szabadulnának a fosszilis energiától
A Boris Johnson vezette brit kormány az Ukrajna megtámadása miatt nemzetközi szankciók alá kerülő Oroszországtól nem kíván több gázt vásárolni, és a nemrég bemutatott új energiastratégiájában központi szerepet kapott az atomenergia. A tervek szerint

A KÖVETKEZŐ ÉVEKBEN NAGY-BRITANNIA ENERGIAFOGYASZTÁSÁNAK NEGYEDÉT NUKLEÁRIS ENERGIÁBÓL FEDEZNÉK.

A váltás alapját a mini-atomerőművek képezhetik, amelyekkel csak a tengeri szélerőművek versenyezhetnek olcsóság és gyors telepíthetőség terén.

Paul Stein, a Rolls-Royce mini-atomerőművekkel foglalkozó leányvállalatának igazgatója elmondta: a részvételükkel készülő vonatkozó törvényeket és szabályokat várhatóan 2024 közepére fogadják el, és várhatóan 2029-re kapcsolódhatnak a hálózatra az első erőművek.

A ROLLS-ROYCE VÁRAKOZÁSAI SZERINT AZ ATOMENERGIA NAGYOBB ÜZLET LEHET, MINT A SUGÁRHAJTÓMŰVEK ÉS DÍZELMOTOROK GYÁRTÁSA.

A brit vállalaton kívül az amerikai Westinghouse cég is jelezte, hogy beszáll a mini-atomerőművek gyártásába.