Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 19.
Emma
Ötszázas egy gombóc fagyi

Ötszázas egy gombóc fagyi

hellovidek.hu

Drágább az alapanyag, az energia és a munkaerő, ezért egyre több helyen adják 400-500 forintért a fagylaltot.

A fagylaltgyártásban is gondot okoz az alapanyaghiány, a külföldről behozott gyümölcspürék ára megduplázódott egy év alatt, ami miatt a fagyi fogyasztói ára is nagyon megnőtt.

Átlagosan 350-400 forintba kerül idén már egy gombóc fagylalt, de az ország frekventáltabb régióiban ennél is többet, akár 500 forintot is elkérhetnek egy gombócért – mondta Erdélyi Balázs, Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke az Inforádiónak.

A szakember hozzátette, hogy sok esetben nemcsak arról van szó, hogy drágulnak az alapanyagok, hanem gyakran nincs is elegendő. Előfordul, hogy már a nagykereskedések sem jutnak hozzá a beszállítóiktól a megrendelt mennyiségekhez, ami a cukrászokat is kiszolgáltatott helyzetbe hozza.

Erdélyi Balázs hozzátette: ha minőségi fagylaltot árulnak, akkor indokolt a 350 és 450 forint közötti ár. Máskülönben nem éri meg a cukrászdáknak, hiszen az alapanyagok mellett az energia és a munkaerő költsége is nagyot emelkedett.

Nem csak a fagyi ára lesz sokkal magasabb idén nyáron, a nyaralás minden része sokkal többe kerül a szállástól az étteremig.