MENÜ
2021. december 9.
Natália
Öt éve él erdőkertjében

Öt éve él erdőkertjében

sokszinuvidek.24.hu

Karalyos Gábor színművész egy pesti bérházból költözött a budai hegyekbe.

Természetkímélő módszerekkel kertészkedik, tiszteli az élővilágot, lelkesen főz, és rajong a vegán ételekért.  A színművész-iparművész Gábornak öt éve került kezébe egy vegán ételekről szóló könyv, ráadásul éppen akkoriban látott egy nagyüzemi állattartásról szóló filmet, így egycsapásra eldöntötte, végleg felhagy a húsevéssel. A bonyhádi születésű férfi egy kaposvári művészeti iskolában tanult keramikusként, majd 2002-ben diplomázott Benedek Miklós osztályában a Színház és Filmművészeti Egyetemen.

Néhány éve a férfi lakóhelyet, életmódot és gondolkodásmódot váltott, az óbudai Csúcshegyre költözött.

A Vegán Hegylakó

Gábor Vegán Hegylakóként a legnagyobb közösségi oldalon két és fél éve népszerűsíti a permakultúra kertészkedést, az egészséges életmódot, és sokszínűen gazdag vegán konyhája remekeit. Öt és fél éve egyik pillanatról a másikra vált vegánná, egyáltalán nem tervezte a dolgot, hirtelen történt.

A Vegán Hegylakó oldalt azért hoztam létre, mert szerettem volna különválasztani Karalyos Gábor profilomat azoktól az új dolgoktól, amit vegán életmódommal kapcsolatban közzéteszek. Célom, hogy oldalamon az erre fogékony barátaim, és ismerőseim nyomon tudják követni új életmódom érdekességeit – mondta Karalyos Gábor a Sokszínű Vidéknek.

 A nem mindennapi színművész néhány éve ebben a képes emlékkönyvében lapozgatott korábban ültetett növényeinek eredeti sorrendje, helye után kutatva, eredeti kereteit azonban hamar kinőtte személyes kertészeti jegyzetkönyve. Rövid idő alatt szép számú, lelkes követőre talált Gábor vidáman játékos vegán oldala.

A Vegán Hegylakó nem egy megrendezett film, vagy eljátszott vígjáték. Inkább úgy tekintek rá, mint arra a helyre, ahol életem kulisszatitkaira engedek rápillantani a kíváncsiaknak, egyúttal megerősítést szeretnék adni azok számára, akik még csak kacsingatnak a vegánizmus felé – hangsúlyozta Gábor.

A szabadúszó színész szeretné megmutatni az embereknek, hogy mennyire egyszerűen kivitelezhető a vegán életmód a mindennapokban. Nem fogyaszt többé állati eredetű ételeket, nem hord olyan ruhákat, például bőrcipőt, mely állatokból készül, nem jár cirkuszba, és állatkertbe.

Karalyos Gábor hegylakó oldalát követve, viszonylag könnyű lépésekkel lehetséges úgy élni, hogy azzal a lehető legtöbbet tegyük önmagunkért, egészségünkért, és az egész világért.

Ápold, és óvd a kerted!

Hét évig élt egy Kaposvár melletti zsákfalu szélén, ahol végleg elköteleződött a természettel való harmonikus együttélés, és a kertművelés iránt, majd a fővárosba költözött, ahol sok év alatt sem tudott gyökeret ereszteni.

Panelgyerek vagyok, egy bonyhádi lakótelepen születtem, ezért szoktam magam a panelparaszt jelzővel illetni. Budapesti éveim alatt azután hamar megéreztem, a nagyvárosi létforma nálam nem fog működni. Vágytam a saját kertre, a természet lágy ölére, ezért lázas keresésbe fogtam, míg véletlenül rátaláltam a kis házra a kerttel – mesélte Karalyos Gábor.

A Pilisi Parkerdő szomszédságában, Óbuda zártkerti övezetében élő színművész kertje a háborítatlan természet, és a főváros határmezsgyéjén terül el. Számára a kis nyaraló, és az elvadult kert szerelem volt első látásra, hamar összepakolt a nyolcadik kerületi garzonban, és végleg áttelepült a kertbe. Amikor kiköltözött, csak áram volt a házban, ebben ideális lehetőséget látott arra, hogy ökológiai lábnyomát a lehető legkisebbre mérsékelje.

A Vegán Hegylakó portája ma saját kúttal rendelkezik, egy házi víztisztító rendszer a zuhanyzásból, a mosogatásból származó szürke vizet gyűjti össze, és egy több medencés rendszeren keresztül öntözésre felhasználhatóvá válik a víz. A fiatalember komposztvécéje szintén a vízfelhasználás visszafogását szolgálja – Gábor sok tudatos lépést tesz a természet érdekében.

Az élet egy ajándék és egy lehetőség, mellyel kötelességem élni. Ez azt jelenti, hogy a létre kapott időmet a lehető leghatékonyabban kell eltöltenem – és ezen is vagyok. Törekednünk kell arra, hogy a lehető legkevesebbet ártsuk magunknak, másoknak, a környezetünknek.

Gábor azok közé a kertészek közé tartozik, akik szívvel-lélekkel művelik, és élik kertjük mindennapjait. Legnagyobb vágya, hogy a lehető legtöbb gyümölcsöt, és zöldséget tudja megtermelni magának. Jelenleg nagyjából 3200 négyzetméteren gazdálkodik, saját, 1300 négyzetméteres kertjén kívül ugyanis két másik kertnek is gondját viseli.

A színész idejének nagyobb részét eddig a házfelújítás és a tereprendezés emésztette fel, ám a telek mérete lehetővé teszi, hogy végre újabb ágyások kialakításával tovább bővítse kertjét.

Játékos konyhaművész

Karalyos Gábor élettel teli konyhája ékes bizonyíték arra, hogy a legegyszerűbb alapanyagokból, roppant egyszerű konyhai eljárásokkal lehet ízletes, gusztusos ételeket készíteni, és kis időráfordítással igazán egészséges ételeket fogyasztani.

Mindenevő koromban is imádtam főzni, éppen ez volt számomra a vegánná válásom utáni legizgalmasabb kihívás, hogy egy teljesen új világba kalandozhatok el. Amióta növényi ételeken élek, sokkal változatosabban táplálkozom, és sokkal szabadabban alkotok a konyhában – avatott be Gábor konyhája rejtelmeibe.

Gábor szerint szinte minden megoldható úgy, hogy az ember szezonális dolgokat fogyaszt, bár ő is használ olyan alapanyagokat, amik nem Magyarországon teremnek, ezek legfeljebb tizedét teszik ki teljes alapanyagainak.

Nem szoktam receptek alapján főzni, improvizálok a konyhában. Az utóbbi időben az indiai konyha izgat, zöldségekből álló egytálételeket főzök, amiket azután fölturbózok mindenféle gabonával. Kísérletezni, játszani szeretek itt is, az elmúlt években nem volt olyan étel, amit kétszer egymás után elkészítettem volna – mesélte nevetve Gábor.

A férfi élethivatásáról, a színészetről nem szeretne sohasem lemondani, azonban így is nagy lépést tett az önellátás felé. Az igazán sokoldalú vegán színész mindenkit arra buzdít, merje megtenni az első lépést, merjen belevágni saját komfortzónája átlépésébe.