Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 20.
Tivadar
Osztatlan közös tulajdonnál gond lehet az örökléssel

Osztatlan közös tulajdonnál gond lehet az örökléssel

napi.hu

A szervezet szerint rendezni kell a gazdaságátadás és az agráröröklés kérdését is.

Hiába szüntetik meg az osztatlan közös tulajdont az agráriumban, az örökléssel újra felaprózódhat a birtokszerkezet - hívja fel a figyelmet a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz).

A szervezet szerint rendezni kell a gazdaságátadás és az agráröröklés kérdését is. Utóbbiban olyan helyzetet kell teremteni, hogy az örökhagyó illetve az örökösök ösztönözve legyenek a gazdaság egyben tartására. Úgy látják, ehhez megfelelő kedvezményeket kell számukra biztosítani.

Kiemelt cél a vagyoni értékű jogok (támogatási jogosultság, hatósági engedélyek, haszonbérleti jog stb.) átadásának egyszerűsítése, és az eljárási időtartam lerövidítése is.

A generációváltáshoz pedig szükség van kedvezményes hitelprogramra is, amelyből immáron a közeli hozzátartozók közötti jogügyletek sem lehetnek kizárva - javasolja a szervezet.

A kérdés igen aktuális, ugyanis idén lépett életbe a tavaly nyáron elfogadott, osztatlan közös földtulajdonok felszámolásának és az ingatlan-nyilvántartás rendezésének megkönnyítését célzó törvény. A földprivatizáció során kialakult, közel harminc éve komoly hátrányt jelentő bizonytalan tulajdonosi viszonyok közel 2,4 millió hektár termőterületet érintenek és 3,5 millió tulajdonosuknak okoznak a mai napig bosszúságot.

A megindítható közigazgatási eljárás során a tulajdonostársak megegyezésével, az állami kisajátítással és a tulajdonosi bekebelezéssel szüntethető meg a közös tulajdon.