MENÜ
2024. árpilis 20.
Tivadar
Ősidők óta használják az év gyógynövényét

Ősidők óta használják az év gyógynövényét

magyarmezogazdasag.hu

Elsősorban epehajtó, antibakteriális, görcsoldó, gyulladáscsökkentő és sebgyógyító hatása miatt alkalmazzák.

A közönséges cickafarkat talán senkinek nem kell bemutatni. Gyakori növénye erdőknek, mezőknek, szántóföldeknek, legelőknek, réteknek, és sokszor kiskertekben is ültetik, különösen színes virágú változatait. Gyógytea azonban kizárólag a fehér változatokból készíthető.
 
A közönséges cickafark (Achillea millefolium) jellegzetes illatú gyógynövény. Lágyszárú, 50-80 centiméter magasra is megnő. Virágzata általában fehér. Ez az évelő növény hazánkban is őshonos, júniustól késő őszig virágzik.
Tudományos nevét Achilleszről kapta. A legenda szerint a görög hős tanítójától, a kentaur Kheiróntól szerzett tudomást egy olyan gyógynövényről, amely begyógyítja a sebeket és elállítja a vérzést.
A történészek és a botanikusok egyetértenek abban, hogy ez megegyezik azzal a növénnyel, amelyet később Linné Achillea millefoliumnak nevezett el. Magyarul azért nevezzük cickafarknak, mert levelei a macska farkára emlékezetnek.

Nem csak Akhilleusz, de több ókori orvos is alkalmazta ezt a gyakori gyógynövényt: Dioszkoridész szerint a legjobb vérzéscsillapító, mindenféle sebre, fekélyre használható. Hippokratész fürdőként vérző aranyérre ajánlotta.

A kelták is igen tisztelték, rituális szertartással szedték. A cickafarkat azonban már az ókor előtt is használták: Irakban egy neandervölgyi temetkezési helyen nagy koncentrációban találtak cickafarkfű virágport.

A cickafark esetében a hatóanyagot tartalmazó része, azaz drogja a teljes virágzásban gyűjtött, virágos hajtás, az Achilae herba. Ez a föld feletti maximum 40 centiméteres hajtást jelenti, és kizárólag fehér színű változatát gyűjtsük. Lehetséges csak a lecsípett virágzatát is használni, ez az Achillea flos.
A növény gyűjtésénél ügyeljünk rá, hogy a közönséges cickafarkhoz hasonló védett fajok is vannak Magyarországon. Ilyenek: a hegyközi cickafark (Achillea crithmifolia) és a kenyérbélcickafark (Achillea ptarmica) melyek 5.000 Ft (ez utóbbinak sárga színű kertészeti változatait szokták ültetni), a homoki cickafark (Achillea ochroleuca) ami 10.000 Ft, a Horánszky-cickafark (Achillea horanszkyi) és a Tuzson-cickafark (Achillea tuzsonii) pedig 100.000 Ft eszmei értékkel bír.

A hajtásokat és virágzatot szárítás után teaként ihatjuk. Ezt a keserű italt ízesítés nélkül célszerű fogyasztani.

Elsősorban epehajtó, antibakteriális, görcsoldó, gyulladáscsökkentő és sebgyógyító hatása miatt alkalmazzák. Étvágyjavítóként is fogyasztható.

Használható továbbá a menstruációval összefüggő alhasi görcsök esetén is. Külsőleg összemorzsolt, friss levelével kisebb vérző sebeket kezelhetünk. Nagyobb sebekre, bőrgyulladásokra borogatás készíthető, ülőfürdőként pedig női kismedencei gyulladások, valamint aranyér kiegészítő kezelésére is javasolják.
Ezen kívül készíthető belőle illóolaj (ez az úgynevezett kékolaj) és krém is. Gyógyhatása mellett a kiskert tulajdonosoknak is hasznára válhat, mivel a komposztba téve hozzájárul a bomlási folyamat gyorsításához.

Tizenkét év alatti gyermekek, várandós és szoptató nők esetén nincsenek adatok a biztonságosságról, így számukra a használata nem javasolt. Ha allergiásak vagyunk bármi más fészekvirágzatú növényre (pl. kamilla, hegyi árnika, körömvirág) a keresztallergia kialakulásának veszélye miatt szintén ellenjavallott. Ezt leszámítva nem tapasztaltak mellékhatásokat és toxicitásból eredő tüneteket ezzel a gyógynövénynél.