MENÜ
2024. március 28.
Gedeon, Johanna
Orvosi Kamara: ha nincs papír, nem ajánlják

Orvosi Kamara: ha nincs papír, nem ajánlják

telex.hu

Az oroszok szerint még annál is jobb a Szputnyi V, mint gondolták.

A Magyar Orvosi Kamara Elnöksége nevében levélben fordultam az OGYÉI főigazgatójához a kínai és orosz koronavírus elleni vakcinák alkalmazási előirataival kapcsolatban – jelentette be közösségi oldalán Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke.

Hozzátette: az alkalmazási előiratok hiányában a Magyar Orvosi Kamara elnöksége nem tudja tiszta lelkiismerettel ajánlani a kollégáinak a készítmények alkalmazását, mert az alkalmazási előirat az alapfeltétele a készítmény betegbiztonságot garantáló alkalmazásának, és ez alapozza meg az orvos jogi és etikai biztonságát.

A levél szerint a Magyar Orvosi Kamara elnöksége a médiából értesült arról, hogy az OGYÉI kormányrendelet alapján engedélyezte a Szputnyik-V és kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcinájának forgalomba hozatalát. Ezen vakcinák alkalmazásával kapcsolatban semmilyen dokumentumot nem találtak az OGYÉI honlapján.

Ezért a Magyar Orvosi Kamara elnöksége kéri, hogy az OGYÉI honlapján hozza nyilvánosságra a Szputnyik V és kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcinájának engedélyezésével kapcsolatos dokumentumokat, különös tekintettel az alkalmazási előiratra.

Az oroszok szerint még annál is jobb a Szputnyi V, mint gondolták

Feltehetően több mint két évig nyújt védelmet a Covid-19 ellen a Szputnyik V vakcina – jelentette ki keddi moszkvai sajtóértekezletén Alekszandr Gincburg, az oltóanyagot kifejlesztő Gamaleja Intézet igazgatója az MTI szerint.

Él bennünk az a nagyon nagy, kísérleti tények által megerősített remény, hogy a vakcinakészítmény hatékonysága nem néhány hónapig, nem is egy évig, hanem legalább két évig vagy még tovább fog tartani, ami természetesen további kutatások tárgyát fogja képezni – mondta az akadémikus.

Gincburg kijelentette, hogy a klinikai tesztelés harmadik szakaszában a csaknem 30 ezer önkéntesnél nem mutattak ki komoly szövődményt az első és a második fázisban tapasztalt mellékhatásokon kívül. Ez szerinte azt bizonyította, hogy a Covid-19 elleni első orosz vakcinakészítmény teljességgel biztonságos.

Hangsúlyozta, hogy az oltóanyagnál minden lakossági csoportban gyakorlatilag azonos epidemiológiai hatékonyságot mutattak ki. Az idős embereknél a mellékhatások ritkábban jelentkeznek, mint másoknál.