MENÜ
2024. árpilis 29.
Péter
Orosz sportolók indulása ellen tiltakoznak ukránok, lengyelek, angolok

Orosz sportolók indulása ellen tiltakoznak ukránok, lengyelek, angolok

mfor.hu

Ukrajna mellett Lengyelország és Anglia is bojkottot jelentett be.

Ezt arra válaszul teszik, hogy az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) úgy döntött: visszaengedi az égisze alatt zajló nemzetközi sportági eseményekre a 17 éven aluliak alkotta orosz futballválogatottakat. A határozat az UEFA végrehajtó bizottságának keddi, limasszoli ülésén született.

Az ukrán szövetség (UAF) jelezte: elítéli az UEFA határozatát és bojkottálja azt.

"Nem fogunk részt venni semmiféle versenyben, amely orosz csapatok részvételével zajlik, és az UEFA többi tagországához fordulunk azzal a kéréssel: bojkottálják azokat a mérkőzéseket, amelyeken Oroszországból érkezett csapatok lépnének pályára" - áll a közleményben.

Az angol szövetség (FA) már az UEFA bejelentése után közölte: utánpótláscsapatai nem játszanak orosz együttesek ellen. Később a lengyel szövetség (PZPN) elnöke is jelezte, hogy ők is így járnak el.

"Meglepődtem az UEFA végrehajtó bizottságának tegnapi bejelentésén. Ha az orosz válogatottak indulhatnak, a mi csapataink nem fognak játszani ellenük. Ez az egyetlen jó megoldás" - írta az X nevű oldalon (korábbi Twitter) Cezary Kulesza.

Az ukrán sportminisztérium korábban megtiltotta a nemzeti sportszövetségeknek, hogy versenyzőt küldjenek bármilyen eseményre, amelyen indulnak orosz vagy fehérorosz sportolók.

Ami az UEFA döntésének a hátterét illeti, Aleksander Ceferin, a szervezet elnöke azt mondta, hogy a "kiskorúak generációját" nem szabad megfosztani a nemzetközi futballban való részvétel jogától az Ukrajnában zajló háború miatt.

"Azzal, hogy eltiltjuk a gyerekeket a versenyeinktől, nem csupán a fejlődéshez való alapvető jogukat nem ismerjük el, de közvetlenül is diszkrimináljuk őket", fogalmazott.

A döntés azt jelenti, hogy az U17-es orosz fiú- és lányválogatottak már az idei szezonban visszatérhetnek az UEFA versenysorozataiba - írta hírmagyarázatában az insidethegames.biz szakportál. A végrehajtó bizottság olyan technikai megoldást kért, amely lehetővé teszi, hogy az érintett csapatok részvétele még akkor is biztosítva legyen adott eseményen, ha már megtörtént a sorsolás.

Az UEFA ugyanakkor ismételten elítélte az ukrajnai orosz inváziót, és megerősítette, hogy az orosz felnőtt válogatottak és klubcsapatok felfüggesztése a háború végéig érvényben marad.