MENÜ
2024. árpilis 25.
Márk
Óriási blama

Óriási blama

hvg.hu

A briteknél hirtelen „találtak" 16 000 koronavírusos beteget, miután megtanulták használni az Excelt.

Bárhol és bármikor adódhatnak számítástechnikai hibák, még a pozitív koronavírus-eseteket nyilvántartó Brit Közegészségügyi Hivatalnál (PHE) is. Ám az ott kialakult helyzet inkább az emberi tényező számlájára írható.

Egy Excellel kapcsolatos baki miatt összesen közel 16 ezer pozitív koronavírus-esetet hagyott figyelmen kívül a Brit Közegészségügyi Hivatal (PHE), amelyek így a hivatalos statisztikába sem kerültek bele. A szakemberek a szűrőn kívül eső fertőzötteket, illetve azok kontaktját sem kutatták.

A kínos ügy magyarázatáról a BBC adott hírt. A jelenség hátterében az áll, hogy a PHE fejlesztői a Microsoft Excel táblázatkezelő program régebbi fájlformátumát, az 1987-ben hadrendbe állított XLS-t választották. Ez a formátum sokáig volt népszerű, ám a Microsoft 2007-ben lecserélte: az Excel alapértelmezett fájlformátuma 13 éve az XLSX. Utóbbi előnye, hogy egymilliónál is több sornyi adat fér el benne, így míg egy XLS kiterjesztésű fájlban mindössze 65 ezer sor. (Ez utóbbi mindennapi használat során rengeteg, egy országos statisztikánál viszont már nem számít túl soknak.)

Egy-egy ilyen Excel-táblában mintegy 1400 beteget tud nyilvántartani a rendszer. (Minden esethez több adatsor tartozik.) A gond abból adódott, hogy amikor a brit nyilvántartás szoftvere nem tudott már több mezőt létrehozni az (XLS formátum miatt szűkre szabott) fájlban, akkor egyszerűen késznek vette a munkát – miközben sok adatot még nem is rögzített.

Matt Hancock egészségügyi miniszter azzal védekezett, hogy PHE egy régi, “örökölt” rendszert használ, az illetékesek pedig mindössze két hónapja döntöttek annak korszerűsítéséről. A kimaradt eseteket végül a hét végén adták hozzá az országos statisztikához.

A brit kormány kritikusai szerint a baki rendkívül súlyos. A Cambridge-i Egyetem professzora, Jon Crowcroft szerint ilyen hibát még egy számtech szakos gimnazista sem követne el.