Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 20.
Tivadar
Óránként 4 milliárdot keres

Óránként 4 milliárdot keres

szabad.ahang.hu • fotó: hvg.hu

Magyarországon minket terhel a harmadik legmagasabb adó és egyéb járulék teher az EU-ban.

Több, mint kétszer annyit fizetünk mint egy ír munkavállaló - és akkor még nem is beszéltünk az igen magas 27%-os áfáról.

Ezzel ellentétben a multimillió- és milliárdosok - például Jeff Bezos, az Amazon webáruház alapítója, aki közel 4 milliárd forintot keres óránként - alig fizet adót Európában.

Az Amazonhoz hasonló vállalatok a szabályokat megkerülve a lehető legkétesebb helyeken, úgynevezett adóparadicsomokban rejtik el a pénzüket, hogy milliárdokat vághassanak zsebre.

Miközben a világjárvány sokakat otthonaikba, a kis helyi üzleteket és hazai vállalkozásokat pedig bezárásra kényszerített, ezek a cégek még mindig kevesebb részt vállalnak a közteherviselésből, a közszolgáltatásaink fenntartásából mint az olyan átlagemberek mint te vagy én – a bérből és fizetésből élők, a kisvállalkozók vagy a nyugdíjasok.

De hogy lehetséges ez? Hogyan tűnhet el évente csak Magyarországon közel 77 milliárd forint?

Úgy, hogy ezek a nagyvállalatok megengedhetik maguknak, hogy lobbisták hadait fizessék azért, hogy nyomást gyakoroljanak az EU vezetőire és így megússzák az adófizetést. Európa most nagyon közel került egy olyan jogszabály elfogadásához, amely véget vethet ennek az igazságtalanságnak. Azonban a szavazáshoz közeledve nagyon szoros a tárgyalások állása.

Hogy mi veszélyezteti ennek a jogszabály-tervezetnek az elfogadását? Magyarország, Franciaország, Ciprus, Málta és néhány másik európai uniós ország. Ezek az országok fel akarják vizezni a javaslatot és nyitva akarnak hagyni néhány kiskaput, amivel továbbra is lehetővé tennék, hogy a nagyvállalatok a továbbiakban is adóparadicsomokba menekítsék ki a bevételeiket.