MENÜ
2024. árpilis 26.
Ervin
Optic World: kezdjék velünk a sulit!

Optic World: kezdjék velünk a sulit!

Optic World

Az iskolába lépés előtt szükséges lenne minden gyermeknek – akinek ép a látása annak is – egy átfogó szemészeti vizsgálat.

Kedves Olvasó! Amikor ezt a cikket írom, még javában tombol a nyár. Azonban ez nem lesz mindig így, s mint minden évben, idén is eljön az iskolakezdés ideje. Sok a teendő, hogy minden szükséges dolog meglegyen, szép legyen, praktikus és kényelmes legyen… és még sorolhatnám. De talán a legfontosabb, hogy a gyermekek tanulmányaik megkezdése előtt egy komplex szemészeti vizsgálaton vegyenek részt. Miért is fontos? Miből áll a vizsgálat? Mikor érdemes az első szemészeti vizsgálatot megejteni?

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy az első látás- és szemvizsgálatnak nem az iskola megkezdése előtt kellene megtörténnie, hanem sokkal korábban. Amennyiben nincs semmilyen látható, vagy nyilvánvaló probléma – mint pl. a kancsalság, ami a szülőnek szembeötlő lehet – akkor az első szemészeti ellenőrzésre egy éves korban kell sort kerítenünk, majd célszerű egy ellenőrzés három évesen, s aztán hat évesen iskolakezdés előtt.
Sokkal fokozottabb odafigyelést igényel, ha a családban – akár a szülők, akár a felmenők között – látáskorrekrcióra szoruló, vagy gyermekkorában szemüveget viselő, de “… aztán már nem kellett viselnem a szemüvegem…” családtaggal találkozhatunk. Ebben az esetben már hat hónapos korban szükséges és fontos egy látogatást tenni a babával a gyermekszemész szakorvosi rendelésen. Felmerülhet a kérdés, mégis mit állapíthat meg a szemész ilyen pici gyermeknél? A gyermekek vizsgálata meglehetősen egyedi vizsgálati módszereket kíván.

Gyermekek szemvizsgálata

Fontos, hogy gyermekszemész szakorvos végezze a vizsgálatot. A legtöbb esetben pupillatágító cseppet kell alkalmazni – melyet vagy a helyszínen, vagy otthoni csepegtetésre adnak – ily módon lehet a legobjektívebb képet kapni akár fénytörési hiba, akár a szem „belsejének” vizsgálata okán. Ebben a korban trükkös tesztekkel értékelhető a szem fénytörő képessége. A különböző irányokba történő szemmozgások megfigyelése és a két szem összehangolt működésén kívül a látószerv általános egészségi állapotának felmérése is megtörténik – megállapítható például a kancsalság, tompalátás, fénytörési hibák.
Amennyiben nagyobb korban történik a gyermek látásával kapcsolatos változás, maga a szülő is könnyebben észreveheti azt. Amire érdemes odafigyelni: mellényúl a felé nyújtott tárgyaknak, játékoknak; napközben is sokat dörzsöli a szemét; nem ismer fel távolabbra lévő embereket, tárgyakat; úgy fordítja a fejét, hogy csak az egyik szemével lássa amit mutatunk neki; gyakran fáj a feje; időnként kancsalít; a pupilla területében furcsa visszfény látható… Mint már korábban említettem ha nincs semmi probléma akkor is szükségesek a fentebb leírt életkorokban (1 éves, 3 éves, 6 éves) elvégzett szemvizsgálatok.

Nagyon fontos, ha bármilyen szemészeti – éleslátással kapcsolatos – eltérésre fény derül a vizsgálatok során, akkor a gyermekszemész szakorvos utasításait maradéktalanul be kell tartani, és az orvos által előírt kontroll vizsgálatokon szigorúan meg kell jelenni.

Az iskolába lépés előtt szükséges lenne minden gyermeknek – akinek ép a látása annak is – egy átfogó szemészeti vizsgálat.
Ez esetben a gyermekszemész szakorvos megnézi, hogy a különböző távolságokban megfelelő e a gyermek látása – nincs rövidlátás, távollátás. De megfigyelésre kerül az alkalmazkodó képesség működése – nem okozhat problémát egy távolabbi tárgyról egy közelebbire fókuszálni. A binokuláris látás (két szem együttes használatával történő látás – térlátás, széles látómező) épségének vizsgálata elengedhetetlen, a színlátás ellenőrzése szintén fontos.
És végül de nem utolsó sorban a komplex látási funkciókat is fel kell mérni, mivel például az írás elsajátításában nagy jelentőséggel bír, hogy a szem–kéz–test koordináció tökéletesen működjön.

A vizsgálatok nem járnak fájdalommal, sőt egyik-másik vizsgálómódszer még izgalmas is a gyermekeknek. Ha mégis szemüvegre lenne szükség, kérjük szakember tanácsát. A látszerész kollégáink, tökéletesen tisztában vannak vele, hogy melyik dioptriához és életkorhoz, mely típusú szemüvegkeretet és lencsét ajánlják. Bár elsőre ijesztő lehet a gondolat, hogy gyermekünk szemüveget fog viselni, de gondoljunk csak bele, hogy ilyen módon megkönnyítjük mindennapjait, mert végre tisztán és élesen fog látni minden távolságra és ez a tanulmányai szempontjából a lehető legfontosabb! Mint gyakorló szülő, izgalommal teli, nyugodt készülődést kívánok az iskolakezdéshez! És ha szemüvegre van szükség, keressék kedvenc optikájukat! A kollégák segítenek a tisztánlátásban! Jó egészséget!

Sipos Anita
Optometrista-kontaktológus