MENÜ
2024. február 25.
Mátyás
Okos szemmaszk, ami segít jobban aludni

Okos szemmaszk, ami segít jobban aludni

raketa.hu / BODNÁR BARNA

A maszk belsejében négy-négy SomaCap érzékelő figyeli a szemeket.

A szemünk mozgását követve és naplózva segíthet az amerikai Somalytics fejlesztése az alvási szokások feltérképezésében, ezzel pedig a pihenés minőségének javításában is.

A SomaSleep alvómaszk az első olyan termék, amely a cég SomaCap nevű technológiáját használja. Az eszköz rendkívül kisméretű kapacitív érzékelőkkel rendelkezik, amelyek egyedülálló módon tudják követni a szem mozgását, kamera használata nélkül. A maszk belsejében négy-négy SomaCap érzékelő figyeli a szemeket, amelyek lehetővé teszik az alvási szakaszok részletes, otthoni nyomon követését, így a felhasználónak nem szükséges kórházi körülmények közötti megfigyelésnek alávetnie magát.

A maszkban lévő érzékelőnek van egy kis elektromos mezője, és ha a szemgolyó mozog, azzal megzavarja az erőteret, mondta Barbara Barclay, a Somalytics igazgatója. A berendezés érzékeli, hogy a szem nyitva vagy csukva van-e, és erre eddig még egy eszköz sem volt képes. A SomaSleep a szemgolyó és a szemhéj mozgását használja, hogy pontosan érzékelje, hogy mozog a szem, ezzel betekintést engedve abba, hogy mi is történik valójában alvás közben, tette hozzá Barclay.

A CES 2023-on bemutatott maszk egy prototípus, így még nem rendelkezik minden funkcióval, amivel a kereskedelmi forgalomba kerülő modell fog. Az akkumulátor várhatóan nyolc órát bír majd, és a SomaCap érzékelők alacsony fogyasztása miatt nem lesz szükség nagy, jelentős hőt termelő energiaforrásra. Az adatokat az eszköz egy - még fejlesztés alatt álló - alkalmazásban gyűjti majd össze és jeleníti meg, illetve a Somalytics kiad egy csomagot a fejlesztők számára is, hogy a terméket a saját alkalmazásaikba is be tudják építeni.

A SomaSleep jelentősége nem csak az alváskutatás szempontjából nagy, hanem a VR (Virtual Reality, magyarul virtuális valóság) szemüvegeknél is áttörést jelenthet, ugyanis míg jelenleg a leggyorsabb VR szemkövető sebessége 200 Hz, a feldolgozási idő pedig általában körülbelül 26 milliszekundum, a SomaCap érzékelője 1000 Hz-cel és nem több mint három ezredmásodperces késéssel működik. Az adatok közti eltérés talán nem tűnik soknak, azonban ahhoz elég hosszú idő, hogy az agyunk érzékelje a virtuális, és a fizikai valóság közti különbséget, ami a VR szemüvegek használata esetében hátrányt jelent.

Amennyiben a SomaCap érzékelők a jövőben ki tudják váltani a szabványos kamerák használatát, jelentősen csökkenhet az intelligens szemüvegek és VR eszközök súlya, és energiafogyasztása, valamint az emberek magánéletét óvó adatvédelemi kérdések is irrelevánssá válhatnak.

Bár ezek egyelőre csak ígéretek, az 5G elterjedésével nagyon is valószínű, hogy a Somalytics fejlesztése valóban forradalmasítja majd a virtuális valóságot használó eszközök piacát.

(Borítókép: Somalytics)

https://raketa.hu/a-forradalmi-okos-szemmaszk-ami-segit-jobban-aludni