MENÜ
2020. október 20.
Vendel
Nyomkövetés és nagy összegű bírság a szemetelőknek

Nyomkövetés és nagy összegű bírság a szemetelőknek

hvg.hu

Kapásból börtön járhat majd nagy mennyiségű szemét illegális lerakásáért.

Akár több százezres büntetés is járhat majd egy gumiabroncs kidobásáért, de nem lesz önálló hulladékhatóság. A hulladékhelyzettel kapcsolatos tervekről a Népszava közölt összeállítást.

Hiába jelentette be még februárban a Hulladékgazdálkodási Hatóság felállítását Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, nem lesz ilyen néven önálló hivatal - írja a Népszava, ami szerint a tilosban lerakott szeméthalmok felszámolásának feladatát a megyei kormányhivataloknál maradnak.

A lap kormányközeli forrásokra hivatkozva ír a hulladékprobléma megoldásának lehetőségeiről. Eszerint a szemetet tilosban lerakók ellen tettenérés esetén azonnal eljárást indítanának, a bírságot a lerakott szemét mennyiségéhez mérten állapítanák meg, például egy kidobott gumiabroncsért akár több százezres bírság járna, egy tonna vagy tíz köbméter feletti szemetelés pedig kapásból börtönt érne.

Az elkövetők ellen akár kamerafelvételek, akár a szemét tartalma alapján is eljárás indulhatna. A legfertőzöttebb területeket fokozottabban figyelnék, sőt a sittszállító kisiparosok nyomonkövetése, illetve a hulladékudvarok szerepének növelése is felmerült, például több hulladékot vennének át ingyen. Ehhez azonban újra kellene gondolni a hulladékgazdálkodás pénzügyeit, mivel jelenleg a környezetszennyezés fejében befizetett 80 milliárd forintnyi termékdíjnak csak a töredéke jut ártalmatlanításra a többit beolvasztják a költségvetésbe.