MENÜ
2024. árpilis 28.
Valéria
Nyíltan beszélt siketségéről

Nyíltan beszélt siketségéről

24.hu

Születése óta siket az egyik fülére a svéd kézilabdázó, Linn Blohm, aki a Győri Audi ETO KC-ban légióskodik.

Ez az információ már tíz éve napvilágot látott, amikor a beállós berobbant, de Blohm a mostani, részben hazai rendezésű világbajnokság alatt (Norvégia és Dánia a másik két házigazda) azt is elárulta, miért nem műtteti meg a fülét.

„A középfül és a külső fül deformációjával születtem. Szóval nincs hallójáratom. A belső fülem azonban teljesen ép, így ha lenne hallókészülékem, akkor hallanék. Sosem tekintettem ezt fogyatékosságnak vagy negatívumnak, de tény, egy olyan nagy térben, mint egy kézilabdacsarnok, amely tele van emberekkel, nagyon nehezen értem meg, amit nekem mondanak.

Kipróbáltam a hallókészüleket, de borzasztóan idegesítő volt, nem tudtam edzeni vele. Már évek óta vacillálok a műtéttel kapcsolatban, de nem merem bevállalni, mert benne van a kockázat, hogy megsérülhet egy ideg, amitől lebénulna a fél arcom, ezt pedig nem szeretném – idézte az Aftonbladet a 31 éves játékost.

Blohm elmesélte, hogy 13 évesen volt már egy műtétje, de akkor egy fertőzés gyakorlatilag felzabálta a porcot a fülében, úgyhogy úgy döntött, ha rá is szánja magát egy beavatkozásra, arra csakis a pályafutása után kerülhet sor.

„Amikor egy új csapathoz kerülök, mindig az első, hogy elmondom a többieknek, mi történt a fülemmel. Fontos nyitottnak lenni a témával kapcsolatban, hogy a csapattársak tisztában legyenek vele, miért történhet meg, hogy valamit mondanak, de nem reagálok.

Sosem szégyelltem a fülem, mindig feltűzve hordtam a hajam. Elfogadom magam olyannak, amilyen vagyok. Ez vagyok én, és örülök, hogy ezt másoknak is megmutathatom