MENÜ
2024. február 23.
Alfréd
Nyakvédő a hokimeccseken

Nyakvédő a hokimeccseken

hvg.hu

Kötelező lesz a nyakvédő a hokimeccseken az elvágott torkú amerikai játékos halála miatt.

Az október végi nagy-britanniai halálos baleset után a Nemzetközi Jégkorong Szövetség (IIHF) vezető testülete az orvosi bizottság javaslatára úgy határozott, hogy előírja a kifejezetten erre a célra kialakított nyakvédők viselését.

A szövetség közölte, a felnőtt, a junior (U20) és az ifjúsági (U18) korosztályban is kötelezően használni kell a felszerelést.

Mint írták, a szabály hatálybalépésének pontos dátumát a felszerelésgyártók ellátási lehetősége határozza meg. Az IIHF továbbra is szoros kapcsolatban áll beszállítókkal, hogy képesek legyenek megfelelni a jelenlegi magas keresleti viszonyoknak – tették hozzá.

Amíg a szabály hivatalosan életbe nem lép, a nemzetközi szövetség továbbra is nyomatékosan javasolja, hogy minden IIHF-versenyen szereplő játékos viseljen nyakvédőt.

Sipos Levente, az MJSZ főtitkára elmondta, hogy a hazai utánpótlásszinten eddig is kötelező volt a nyakvédő használata, a felnőttek számára pedig a következő idénytől lesz az az elnökség határozata alapján.

A korábban az NHL-es Pittsburgh Penguinsben is szereplő Adam Johnsonnak október végén a Sheffield Steelers otthonában rendezett meccsen egy ütközést követően egy korcsolyapenge elvágta a nyakát. A pályán elsősegélyben részesítették, majd kórházba szállították, de az életét már nem sikerült megmenteni. Az ügyben rendőrségi nyomozás indult, egy embert pedig letartóztattak.