Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 16.
Csongor
„Növényvédő szereknek nincs helyük az emberi szervezetben”

„Növényvédő szereknek nincs helyük az emberi szervezetben”

agroforum.hu • fotó:hirnavigator.hu

„Közös célunk, hogy növényvédőszer-maradékok nélküli zöldségeket termesszünk."

A Farma Bezdínek egy 11 hektáros speciális cseh üvegházban termeszt paradicsomot annak érdekében, hogy a termésben lévő növényvédőszer-maradványokat nullára redukálja.

A franciaországi termesztők inspiráltak minket, akik már évek óta növényvédőszer-maradékok nélküli zöldségekkel és gyümölcsökkel látják el a francia vásárlókat – árulta el Václav Psota kutatás-fejlesztési vezető.

Elsősorban az ő sikerük miatt döntöttünk úgy, hogy ugyanezt a minőséget kínáljuk a csehországi vásárlóknak is, mert meggyőződésünk, hogy a növényvédő szereknek nincs helyük az emberi szervezetben.

A Biobestnek köszönhetően 2022 szeptemberében a Farma Bezdínek csapatának lehetősége nyílt arra, hogy a francia Solarenn több üvegházát is meglátogassa.

Ez nagyon inspiráló volt számunkra, ezért meghívtuk a francia kollégákat, hogy látogassanak el a gazdaságainkba. A meghívásunkat elfogadták, és idén február végén a Solarenn és a Biobest 14 fős képviselői csoportját fogadtuk a Farma Bezdínek üvegházunkban – árulta el Psota.

A francia termesztők a Farma Bezdínek mellett a szlovákiai Farma Bezdínek testvérüvegházát, a Farma Kameničany-t is meglátogatták, ahol szintén növényvédőszer-maradékmentes szabvány szerint termesztik a paradicsomot. Összesen három nap alatt nyolc gazdaságot látogattak meg Csehországban, Szlovákiában és Ausztriában.

Úgy gondolom, hogy francia kollégáink értékes információkat és ismereteket vittek haza a régiónkból. Véleményem szerint ez a látogatás segíteni fogja a Solarenn és a Farma Bezdínek közötti együttműködés folytatását. Közös célunk, hogy növényvédőszer-maradékok nélküli zöldségeket termesszünk a helyi vásárlók számára. Annak köszönhetően, hogy a helyi piacra összpontosítunk, nem versenyzünk egymással, hanem inkább a tapasztalatcseréből profitálhatunk – folytatta Psota.

Forrás: https://www.hortidaily.com/article/9510558/we-believe-pesticides-do-not-belong-in-the-human-body/

Az eredeti cikk itt olvasható: https://agroforum.hu/agrarhirek/zoldseg-gyumolcs/novenyvedo-szereknek-nincs-helyuk-az-emberi-szervezetben/