MENÜ
2024. március 29.
Auguszta
Növényi alapú koronavírus-vakcinát készítenek dohány felhasználásával

Növényi alapú koronavírus-vakcinát készítenek dohány felhasználásával

szeretlekmagyarorszag.hu

Dohánylevél felhasználásával fejleszt koronavírus-elleni vakcinát egy thaiföldi startup.

A technológia sokoldalúságát később olyan betegségek kezelésére is ki lehet használni a kutatók szerint, amelyek általában nem érdeklik a gyógyszeripari nagyvállalatokat.

A Baiya Phytopharm nevű startupot két orvos, Suthira Taychakhoonavudh és Waranyoo Phoolcharoen alapították 2018-ban. Az oltóanyaghoz egy, a hagyományos cigarettákban használt fajtától eltérő, alacsony nikotintartalmú ausztrál dohányfajtát használnak.

A dohányt lényegében gazdatestként használják a koronavírust utánzó fehérjék előállítására. A kutatók elmondásuk szerint azért választották a dohányt, mert szinte bárhol a világon alacsony költséggel lehet termeszteni. Emellett szempont volt, hogy ebből a dohányfajtából nagyon rövid idő, akár egy hónap alatt lehetséges új vakcinát fejleszteni, ezért hatásos lehet az új variánsokkal szemben is.

"Mindössze tíz napba telik, hogy előállítsunk egy prototípust, és nem több mint három hétbe, hogy teszteljük, működik-e vagy sem" - mondta Taychakhoonavudh.
A Baiya Phytopharm 2021 decemberében fejezte be az embereken végzett kísérletek első fázisát, a növényi alapú vakcina várhatóan 2022 végén kaphat engedélyt a használatra. A technológia sokoldalúságát később más betegségek kezelésére is ki lehet használni a kutatók szerint.

"Használhatjuk majd rákellenes, veszettség- és bénulás elleni vakcinák előállítására, és olyanok ellen is, mint a trópusi betegségek, amelyek általában nem érdeklik a gyógyszeripari nagyvállalatokat" - mondta Taychakhoonavudh.