MENÜ
2024. május 2.
Zsigmond
Növények telepedtek meg az Antarktiszon, ami nem jó hír

Növények telepedtek meg az Antarktiszon, ami nem jó hír

termeszeti.hu

A tavasz első virágainak, a szürkeségbe beköszöntő színfoltoknak mindig örülünk – kivéve, ha az Antarktiszról van szó.

Mivel itt a talaj nagy részét hó és jég borítja, nem sok hely és lehetőség akad a növények számára szárba szökkenni – legalábbis ezidáig így volt. Itt nincsenek fák vagy bokrok és a jelenlévő fajok száma is mindössze kettőre korlátozódik a fagyos kontinensen: kizárólag az antarktiszi szőrfű és az antarktiszi gyöngyfű őshonos itt. Ezek is csak bizonyos részeken telepedtek meg, például a Déli-Orkney-szigeteken, a Déli-Shetland-szigeteken és az Antarktiszi-félsziget nyugati partján.

A klímaváltozás hatására azonban emelkedik a globális hőmérséklet és az Antarktisz jege helyenként megolvadt, így a növények is gyorsabban teret hódítanak.
Nicoletta Cannone, az olaszországi Insubriai Egyetem kutatója munkatársaival együtt az Antarktiszon előforduló két őshonos növény növekedését mérték a Déli-Orkney-szigetekhez tartozó Signy-sziget számos helyén 2009 és 2019 között. Méréseiket a korábbi 50 évből származó eredményekkel összehasonlítva úgy találták, hogy a helyet nem csak sokkal sűrűbben benépesítették a növények, de azok gyorsabban is nőttek minden egyes évvel, ahogy a klíma melegebbé vált.

Az eredmények megdöbbentőek: az antarktiszi szőrfű annyit nőtt a vizsgált 10 évben, 2009 és 2019 között, mint a korábban vizsgált periódusban 1960 és 2009 között.
Az antarktiszi gyöngyfű még ennél is gyorsabban fejlődött, megötszörözve a növekedési sebességét. A felgyorsult növekedést a tudósok fordulópontként jellemezték.

A kutatók felhívták a figyelmet arra, hogy a növények növekedését számtalan tényező befolyásolhatja, ide tartozik például a hanyatló fókapopuláció is, de a globális klímaváltozással történő összefüggés vitathatatlan. Az emelkedő hőmérséklet azt is lehetővé teszi, hogy invazív fajok telepedjenek meg a kontinensen és kiszorítsák az őshonosakat, ami destabilizálhatja az ökoszisztémákat és csökkenti a biológiai sokféleséget.

Forrás: www.unilad.com

A kiemelt kép illusztráció.