Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 20.
Tivadar
Növények, melyek megvédenek a kártevőktől

Növények, melyek megvédenek a kártevőktől

ripost.hu

A védőnövények a kertben segítenek, hogy egészséges és bőséges termésünk legyen.

A konyhakert egyik lényege, hogy tiszta, vegyszermentes zöldségeket és gyümölcsöket tehetünk a család asztalára. Szerencsére bizonyos növények védőbástyaként vigyáznak veteményre. Hatásosan tartják távol a kártevőket és a kórokozókat. Érdemes előre tervezni, és máris beszerezni őket!

A legtöbben már tervezik, hogy milyen növények kerüljenek a veteményesbe. Nem csak azzal érdemes számolni, hogy miből mennyit termelsz, és hol lesz a helyük: vannak olyan védőnövények a kertben, melyeknek szintén érdemes helyet szorítani az ágyások között. Nagyanyáink idejében még színes volt a konyhakert; nem csak zöldségek, de virágok, fűszernövények is tarkították. Érdemes visszatérni ehhez a hagyományhoz, ha nem szeretnél permetezni, hiszen ezek a védőnövények a kertben távol tartják a kártevőket, és egyes kórokozókat is. Lássuk, mit érdemes beszerezned!

1. Bársonyvirág A büdöske néven is ismert virág az egyik leggyakrabban használt védőnövény a konyhakertben. Zöld részei olyan anyagokat tartalmaznak, melyek riasztják a fonalférgeket, drótférgeket. Emellett távol tartja a zöldségeidtől a poloskát, illóolajai pedig elpusztítják a káros gombákat, baktériumokat. Szinte minden ágyás mellé érdemes egy sort vetni belőle, de, ha a gyümölcsfák alá is kerül, a levéltetvek ellen is hatásos.

2. Sarkantyúka Ez a mutatós, szívós futónövény nem csak a virágoskertet díszítheti, de a veteményest is védheti. Nem taszítja, hanem vonzza a káros rovarokat, így a zöldségek helyett azok inkább a sarkantyúkára vetik rá magukat. Érdemes a káposztafélék ágyásaihoz vetni a magjaiból, mert így magához vonzza a hernyókat, de a földibolhák is imádják: ha sarkantyúka van a kertben, más növényre rá se néznek.

3. Fokhagyma Nem csupán fogyasztásra, riasztóképpen is érdemes duggatni a kertbe; de érdemes tudnod, hogy ha az ágyások mellé ültetsz egy-egy sort, az nem fog olyan szépen fejlődni, mintha külön termeszted. Olyan kártevők és kórokozók ellen védi a veteményest, mint a lisztharmat, a szürkepenész, a krumplibogár, de távol tartja a lótetűt és a földibolhát is.

4. Körömvirág Akárcsak a büdöske, ez is mutatós színfolt lehet a konyhakertedben, és emellett megvédi a növényeidet a levéltetvektől és a fonálférgektől. Érdemes a gyümölcsfák alá is vetni egy körben a magjaiból, így nem árasztják el őket a levéltetvek, a látvány pedig mutatós is.

5. Kapor Nemcsak azért érdemes itt-ott szétszórni a magját a konyhakertben, mert isteni finom fűszernövény, de hasznos segítőtársa a zöldségeknek is, hiszen a kapor véd a sárgarépa-gyökértetű és a káposzta bagolylepke ellen. Sőt, elűzi a meztelen csigákat és az atkákat is.

6. Bazsalikom Érdemes a büdöske mellett egy-két bazsalikomot is a paradicsom mellé ültetni, hiszen ez az erős illatú fűszernövény illóolajaival távol tartja a kártevőket. Sőt, a paradicsom íze is sokkal teltebb, finomabb lesz, ha bazsalikom társaságában fejlődik a növény.

 

 

https://ripost.hu/otthonka/2023/02/most-szerezd-be-ezeket-a-magokat-megvedik-a-kerted-nyaron