MENÜ
2024. árpilis 26.
Ervin
Nindzsa egyetemi szak indul Japánban

Nindzsa egyetemi szak indul Japánban

napmintnap.com

Wgyre többen szeretnének külföldről is nindzsa-képzésen részt venni.

Manapság Magyarországon és a nyugati világban a nindzsákat már csak mesékből, rajzfilmekből, esetleg mangákból ismerjük, pedig Japánban még mindig komoly hagyománya van a nindzsa-létnek. Olyannyira, hogy nemrégiben nindzsa-diplomákat osztottak egy egyetemen, ahol a tanulók hagyományokat, harcművészeteket és történelmet tanultak. A Japán középső részén fekvő Mie Egyetem pont abban a régióban fekszik, amelyet a nindzsák hazájának tartanak.

A tanulmányok során a tanulóknak nem szimplán csak meg kellett tanulniuk évszámokat és történeteket, de konkrétan magukévá kellett tenniük a nindzsa-életmódot is, ennek érdekében korhű dokumentumokat kellett olvasniuk és úgy kellett viselkedniük, hogy betartják a szigorú nindzsa-kódexet is. Ennek keretében egyébként mezőgazdasággal is foglalkozniuk kellett a nindzsáknak, így a tanulók általában zöldségeket, gyümölcsöket is termesztettek a tanulás mellett, miközben harcművészeti jártasságukat is növelték.

Alapvetően mi magyarok számára a nindzsák feketeruhás gyilkosokként jelennek meg, de valójában nagytudású, szorgalmas emberekről volt szó, akik mindent tudtak a testükről, a túlélési technikákról és számos harcművészeti ág mestereinek számítottak. Például az egyik tanuló az egyetemen kungfuban és sorindzsi kempoban is mesterré vált, így az egyetem végén már saját edzőtermében tanította tanítványait.

Az egyetemi nindzsa-képzés 2017-ben indult el, az első tanulók pedig 2018-ban iratkoztak be a kétéves képzésre. Néhány tanulóról van egyébként csak szó, de az egyetem elmondása szerint a kurzus iránt egyre nagyobb az érdeklődés és egyre többen szeretnének külföldről is nindzsa-képzésen részt venni, hiába hangsúlyozzák a jelentkezési folyamatban, hogy itt a nindzsa élet tanulmányozásáról van szó, nem nindzsákat képeznek ki.