MENÜ
2024. árpilis 25.
Márk
Nem szabad aggódni a mozgáshiány miatt

Nem szabad aggódni a mozgáshiány miatt

hvg.hu

Az újévi fogadalmak között előkelő helyen szerepelnek a több mozgással kapcsolatos elhatározások.

Ugyanakkor az amerikai Stanford Egyetemen nemrég lezajlott kutatás szerint a legjobbat akkor tesszük magunkkal, ha nem rágódunk az elégtelen fizikai aktivitásunkon.

A vizsgálatban 60 ezer amerikai válaszait elemezték. A személyek tényleges és szubjektíven megélt fittségét vetették össze a halálozási arányokkal, amelyeket a következő 21 évben kísértek figyelemmel.

Megdöbbentő statisztikára bukkantak: az emberek jól körülhatárolható csoportja 71 százalékkal nagyobb eséllyel halt meg a következő két évtized alatt, mint mások. Vajon az egészségesebbekről van szó?

Nem, hanem azokról a személyekről, akik fizikai aktivitásban alulértékelték magukat másokhoz képest – akár tévesen is. Ugyanis ez a hatás független volt a mérhető egészségi állapotuktól.

A kapcsolat a saját fizikai aktivitásról való negatív gondolkodás és a halálozás valószínűsége között mutatkozott. A Health Psychology című szaklapban megjelent tanulmány sokkoló eredményei elgondolkodtatóak, a testünk fittségéért tett erőfeszítéseink eszerint nem önmagukban határozzák meg egészségünket, az erről gondolkodásunk felülírhatja mindezt.