MENÜ
2024. árpilis 19.
Emma
Nem kell sietni, a pénztáros ráér beszélgetni!

Nem kell sietni, a pénztáros ráér beszélgetni!

senior.hu

Hollandiában így harcolnak az idősek magánya ellen.

Hollandiában több mint 1,3 millió ember betöltötte már a 75. életévét. Ők azok az idősek, akik jó esetben családban, rossz esetben egyedül élnek. Most egy bolthálózat kifejezetten rájuk gondolva új szolgáltatást vezetett be, hogy enyhítse a magányukat.

A holland kormány nemrég kampányt indított, arra ösztönözve a különböző szervezeteket, városokat, cégeket, hogy kreatív megoldásokat keressenek. A Jumbo nevű élelmiszerboltlánc pedig egyedülálló ötlettel jelentkezett.

A ‘Kletskassa’ (kb. Csevegő kassza) ötlete valójában már több mint 2 éves, az első ilyen bolt 2019 nyarán nyílt Vlijmen-ben.

A sajátos pénztár a vásárlóktól rengeteg pozitív visszajelzést kapott, ezért most tovább terjeszkednek: 200 üzletben tervezik bevezetni a Kletskassa-t. Az ide betérők nem csak tejet vehetnek, de beszélgethetnek is. A pénztáros ráér, nem siet, nem dobálja az árut a futószalagon. A tervezésnél külön figyelmet fordítottak arra, hogy a magányosan élőkkel tarkított területeken tegyék elérhetővé az újdonságot.

Sokan érzik időnként magányosnak magukat, főként az idősek. A boltok rendkívül fontos találkozási pontok lehetnek, a társasági élet apró szigetei. Lényeges kapcsolódási zónák, a magányosság felismerésének és csökkentésének terei.

A Kletskassa apró, de nagyon értékes lépés. Különösen a mai, rohanó, digitalizálódó világban.

A Jumbo-nak eltökélt célja, hogy több legyen, mint egy puszta üzlet, ahol bevásárolhatunk. Például tájékoztatót készítenek az boltban dolgozóknak arról, hogy miként ismerik fel a magányos vásárlókat, és akadnak olyan boltok is, ahol egy kávézósarkot alakítanak ki, ahol bárki leülhet beszélgetni másokkal.