MENÜ
2024. árpilis 27.
Zita
Nem csak genetika

Nem csak genetika

termeszeti.hu

Makhunik: a törpék faluja, ahol akadtak 140 cm magas kunyhók is.

Irán egyik távoli csücskében, az afgán határ mellett egy különös falut találunk, ahol még kb. egy évszázaddal ezelőtt is nagyon alacsony emberek, ’törpék’ éltek. A törpeség nyomait az építészet is őrzi, a közel 200 kő- és vályogházikóból 70-80 extrém alacsony. A szűk ajtónyílással és 2 méteresnél is kisebb magassággal rendelkező kunyhókba csak lehajolva férünk be.

Akad olyan házikó, amelynek plafonja 140 cm magasan található.

A közeli rokonok házassága, a szegényes étrend és a higannyal szennyezett ivóvíz következményeként az itt élők ugyanis kb. fél méterrel alacsonyabbak voltak az átlagmagasságnál.

Évszázadokig Makhunik lakosai szinte teljes izoláltságban éltek, nem ismerték a modern civilizáció vívmányait. A régió száraz, kietlen és kopár körülményei miatt a növénytermesztés és az állattenyésztés nehézkesnek bizonyult. Csupán némi tarlórépa, búza, árpa és egy datolyaszerű gyümölcs, a jujuba élt meg a területen. Az emberek egyszerű zöldségételeken vegetáltak, például tejsavó és a tarlórépa keverékén.

Az alultápláltság jelentősen hozzájárult a lakosok alacsony testmagasságához, az izoláció miatt pedig egymás közt házasodtak, aminek következtében az utódokban halmozódtak a genetikai rendellenességek.

Az alacsony termet nem az egyetlen oka volt annak, hogy az itt élők kis viskókat építettek.


Ezekhez kevesebb anyagra volt szükség, ami lényeges volt, mivel hiányoztak a nagytestű igavonó állatok és a megfelelő utak az építkezéshez. Az apró kunyhókat könnyebb volt hűteni és fűteni is.

A 20. század közepén a városiasodás elérte a falut, jobb utak épültek, amik lehetővé tették, hogy élelem is érkezzen, rizs és csirke. A következő nemzedék már egészségesebben fejlődött, magasabbra nőtt.

A 700 lakos többsége jelenleg már átlagos magasságú. Évekkel ezelőtt elhagyták őseik liliputi kunyhóit és téglaházakba költöztek. Makhunik körülményei azonban nem sokat javultak, az élet még mindig zord arrafelé. Mezőgazdaság alig létezik, állandó az aszály. A fiatalok a nagyobb városokba költöznek, a nők szövéssel próbálnak pénzt keresni.

Forrás: www.amusingplanet.com