MENÜ
2024. árpilis 24.
György
Nem adnak a rendőrök szavára

Nem adnak a rendőrök szavára

hvg.hu

Egy étterem-tulajdonost lőttek agyon a rendőrök Louisville-ben, a teste fél napig hevert az utcán

Egy 53 éves étterem-tulajdonost lőttek agyon hétfő hajnalban, amikor a rendőrség és a Nemzeti Gárda tüzet nyitott egy demonstráció résztvevőire az Egyesült Államokban, a kentucky-i Louisville városában – írja a Business Insider. Az áldozat, David McAtee, aki az őt ismerők szerint az éttermében ingyen látta vendégül a rendőröket.

A holtteste 12 órán át hevert az utcán.

A George Floyd meggyilkolása miatti demonstráció résztvevőire a hatóságok valamivel éjfél után kezdtek lőni. Állítják, azután nyitottak tüzet, hogy a tüntetők közül valaki lövéseket adott le.

Andy Beshear, Kentucky állam kormányzója – tekintettel arra, hogy sokan nem adnak a rendőrök szavára – hétfőn a rendőri testkamerák felvételeinek nyilvánosságra hozására hívott fel, hogy ezzel tisztázhassák magukat a hatóságok. A nap során kiderült, az eszközök nem voltak bekapcsolva, mialatt a tüntetőket lőtték. Greg Fischer, louisville-i polgármester szerint a rendőrség vezetőjét kirúgták, az érintett egyenruhásokkal szemben pedig fegyelmi vizsgálat indul.

George Floyd május 25-én hunyt el, miközben négy rendőr intézkedett ellene a Minnesota állambeli Minneapolisban. A férfi halála fosztogatásba torkolló tüntetéseket váltott ki az Egyesült Államok számos pontján, de Európa több országában is tartottak demonstrációkat miatta, a rasszizmus ellen.