Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 18.
Andrea, Ilma
Négynapos munkahét: ez lesz a jövő?

Négynapos munkahét: ez lesz a jövő?

penzcentrum.hu

„Ebben a pillanatban jelentős pénzügyi veszteség nélkül nehéz lenne négynapos munkahétre áttérni."

 

A négynapos munkahét gondolata ismét lendületet kapott, mivel a világjárvány arra kényszerítette a vállalatokat és az alkalmazókat is, hogy felülvizsgálják a munkarendeket a jobb hatékonyság érdekében: a négynapos munkahétnek köszönhetően a dolgozók akár 20 százalékkkal jobban teljesíthetnek, csökken a stressz-szintjük, elégedettebbek lesznek a munkájukkal és az egészségesebb munka-magánélet egyensúlynak köszönhetően motiváltabbá is válhatnak.

Sok országban van már napirenden a négynapos munkahét témája, például Spanyolországban és Új-Zélandon is, Magyarországon pedig az MTA-ELTE Lendület Új Vízió Kutatócsoportja a munkaidő-csökkentés megvalósíthatóságát és hatásait vizsgálja, hazai és európai szinteken.

De mi kell ahhoz, hogy világszinten elterjedjen a négynapos munkahét? És ha elterjed, milyen hatással lesz az emberiségre?

A működési hatékonyság és az automatizálás növekedésével az üzleti folyamatok nagyon felgyorsultak, az emberek szerepkörei viszont egyre nehezednek, több tudást, rugalmas gondolkodást, és új digitális készségeket igényelnek.

Tíz évvel ezelőtt például a banki ügyintézők napjainak legalább egynegyede azzal telt, hogy iratokat fénymásolnak, mára viszont a legtöbb ilyen művelet digitálissá és automatizálttá vált. Ennek ellenére nem lett kevesebb a teher rajtuk, csak megváltozott. Most az intelligens megoldások révén több embert szolgálnak ki, és egyszerre végeznek más nagy értékű feladatokat: adatokat elemeznek, válaszolnak az ügyfelek kérdéseire, és új banki termékeket kínálnak – fogalmazott Máhr Tamás, az ABBYY vállalati digitális intelligenciára és folyamatelemzésre szakosodott nemzetközi cég magyarországi vezetője.

Távmunkában sem dolgozunk kevesebbet

Sokan gondolták, hogy a négynapos munkahét jól működne, ha távmunkában végeznék azt a dolgozók, hiszen könnyebben be tudnák osztani az idejüket. A járvány során azonban megdőlt az a mítosz, miszerint az emberek kevesebbet dolgoznak home office működés során. Az ABBYY felmérése szerint a pandémia alatt a vállalatok 64 százaléka volt kénytelen új technológiákat és folyamatokat alkalmazni, és a munkavállalók háromnegyede (74%) szerint a távmunkára való áttérés komoly kihívásokkal járt. Annyira nehéz dolga volt a munkavállalóknak, hogy a rossz üzleti folyamatok miatt négyből egy fel is akart mondani. A legnagyobb kihívások okának feltárásakor a dolgozók 40 százaléka hibáztatta a megfelelő információáramlás hiányát, míg 32 százalékuk a megfelelő informatikai eszközök hiányát okolta.

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ebben a pillanatban jelentős pénzügyi veszteség nélkül nehéz lenne négynapos munkahétre áttérni. A termelékenységi mutatók nagyot esnének, mert nyolc órányi munkát kellene a dolgozóknak a hét többi napjába sűríteni. Ez viszont nem azt jelenti, hogy a plusz egy szabadnap koncepciója ne lenne megvalósítható. További digitális asszisztensek és programok bevezetése, és a feladatok teljeskörű megértése szükséges, hiszen mára már csak ezek könnyíthetik az emberek munkáját – mondta Máhr Tamás. Annak a vállalatnak, amely tovább akarja fejleszteni digitális intelligenciáját és azt akarja, hogy erőteljesen növekedjen a hatékonyság, teljes mértékben meg kell értenie üzleti folyamatainak legmélyebb aspektusait. A napi termelékenység nagymértékű növekedése az egyetlen tényező, amely valóban legitimizálná a munkanapok számának csökenntését, ehhez pedig további digitális asszisztensekre, gépi tanulásra (machine learning), automatizációra és mesterséges intelligenciára lesz szükség.

A Világgazdasági Fórum kutatása szerint 2025-re a gépek már több feladatot látnak majd el, mint az emberek. Szakértők szerint 2022-re az MI 133 millió új munkahelyet teremthet, 2030-ra pedig 15 milliárd dollárral növelheti majd a világ GDP-jét. „Amikor a gépek már több feladatot látnak majd el, mint az emberek, újra meg kell vizsgálnunk a négynapos munkahét bevezetését. Addig viszont a legtöbb cégnek az öt napnál kellene maradnia, hogy biztosítsák a magas termelékenységet és megtartsák az ügyfelek bizalmát” – fogalmazott Máhr Tamás.

Azok a vállalatok, amelyek rendelkeznek az üzleti folyamatok adatainak elemzéséhez és helyes felhasználásához szükséges eszközökkel, hatalmas versenyelőnyt szerezhetnek. Feltérképezhetik a folyamatokat, és megnézhetik, hol van helye a technológiai innovációnak, és hogy az automatizálás jelentős idő- és pénzmegtakarítást jelent-e egyes folyamatokban, vagy sem.