Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 18.
Andrea, Ilma
Négynapos munkahét – változatlan fizetéssel

Négynapos munkahét – változatlan fizetéssel

napi.hu

Újabb ismert magyar cég áll át a négynapos munkahétre.

Heti négy napot és csak 34 órát kell dolgozniuk a Libri-Bookline központjában a munkatársaknak, a fizetésük viszont nem csökken. Október 1-jétől egyelőre öt hónapra hirdetik meg a négynapos munkahetet - jelentette be a könyves cég.

ALibri-Bookline október 1-től lehetővé teszi 138 irodai dolgozójának, hogy a heti öt helyett négy napban végezzék munkájukat. A könyves cég ezzel a nyugati jó gyakorlatokat, a négynapos munkahetet már kipróbált országok és vállalatok példáját követi – adta hírül a Libri-Bookline.

A cégek többsége a legújabb trendeket követő négynapos munkahét bevezetésétől növekvő hatékonyságot, továbbá a kollégák fejlődését és életminőségük javulását várja, a Libri a kollégái pihenését és a szellemi feltöltődését szem előtt tartva döntött a rövidített munkavégzés mellett.

Az utóbbi két év bebizonyította, hogy a munkatársaink minden körülmények között teljesítik a feladataikat és a vállalat képes hatékonyan, eredményesen működni. A világjárvány okozta kényszerhelyzet miatt leegyszerűsítettünk számos belső folyamatot, átgondoltunk különböző működési mechanizmusokat, és úgy gondoltuk, eljött az ideje annak, hogy a munkatársainknak több időt biztosítsunk a pihenésre és a feltöltődésre úgy, hogy az ne menjen az eredményesség rovására – mondta Kovács Péter, a Libri-Bookline Zrt. vezérigazgatója.

A kutatások és a tapasztalatok is azt mutatják, hogy a munkavállaló, aki a munkahelyén és otthon is helyt tud állni, sokkal kiegyensúlyozottabb és jobban teljesít a munkahelyén is. Emiatt éreztük hasznosnak, hogy időt adjunk a munkatársaknak - tette hozzá Szeleczky Noémi, a Libri-Bookline HR-igazgatója. A másik fontos tapasztalásuk, hogy a szellemi kikapcsolódás, különösen az olvasás, nemcsak lecsendesíti az elmét, de a feltöltődés lehetőségét is biztosítja. Ezt a két tényezőt figyelembe véve döntötte a heti 34 órás munkahét bevezetése mellett.

Az október elsejétől bevezetett munkarendet öt hónapos tesztidőszakban vizsgálják, és nem kötelező a dolgozók számára. A kísérlet fontos eleme, hogy mindeközben nem csökkentik a dolgozók fizetését, és az eddigi nyolcórásról nyolc és fél órásra emelik a napi munkaidőt, hogy egy nap teljesen szabad legyen.