Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 19.
Emma
Ne feledkezzünk meg a lemosó permetezésről

Ne feledkezzünk meg a lemosó permetezésről

agroforum.hu

Milyen lemosó szereket ajánlanak üzemi szinten és milyet a házikertekbe?

A sikeres növényvédelem alapja a megelőzés. Gyümölcsösben és szőlőben ezért először a lemosó permetezést végezzük el, amely különösen nagy jelentőségű az enyhe teleket követően, mivel gyéríti a fás részeken, sebzéseken, rügypikkelyek alatt áttelelő kártevő- és kórokozóképleteket. A kezelést kora tavasszal, rügypattanás előtt kell elvégezni, nagy lémennyiséggel, hogy a permetlé hatóanyaga minden repedésbe eljusson.

Réztartalmú szerekkel védekezünk egyebek mellett az alma egyik legsúlyosabb betegsége, az Erwinia amilovora baktérium (képünkön a betegség tünetei); az őszibarack levélfodrosodása, a Taphrina deformans; a Monilia-fajok; az alma varasodását okozó Venturia inaequalis; valamint a szőlőt károsító peronoszpóra (Plasmopara viticola) gomba ellen. A réz(II) ionok (Cu2+) vízben oldódva már kis koncentrációban baktérium- és gombaölő hatásúak. Európai uniós törekvés a réz hatóanyag kijuttatható mennyiségének csökkentése, ennekérdekében egyre nagyobb hatékonyságú termékekre van szükség. A hatékonyságot a réz szemcsemérete és eloszlása, valamint a formuláció befolyásolja.

Erwiniai amylovora tünete (Fotó: Gaál Orsolya)
A Nufarm Champ DP készítménye 576 g/kg réz-hidroxid hatóanyagot tartalmaz, amelyben a diszpergált részecskék több mint tízszer kisebbek más rézkészítményekhez képest, így nagyobb felület befedésével kiemelkedő baktérium- és gombaölő hatást biztosít. Lemosásra dózisa almában 3,0–4,0 kg/ha, csonthéjasokban 2,0–3,0 kg/ha.

A Cuproxat FW literenként 350 g tribázikus réz-szulfátot tartalmaz. Semleges kémhatásának köszönhetően a kultúrnövényre nézve a legkíméletesebb rézforma. A termék formulációja kiváló fedést és jó esőállóságot biztosít. Dózisa almatermésűekben és csonthéjasokban lemosó permetezés céljából 4,0–5,0 l/ha.

A Nufarm növényvédő szereiről részletesen tájékozódhat termékkatalógusunkból.

A növekvő hatóanyagkivonások és szigorítások miatt egyre nehezebben oldható meg az állományok védelme a kertészeti kultúrákban is (vértetű, pajzstetvek, tűzelhalás stb.), ezért felértékelődik a lemosó szerek alkalmazása. A kórokozók és kártevők egy jelentős csoportja áttelelő alakjaikkal a fiatalabb vagy az idősebb fás részek felületén, azok kéregrepedéseiben, a törzsek tuskó részén, a gyökérnyakon, a metszési felületek környezetében és a vesszők rügyeiben vészelik át a számukra kedvezőtlen téli időszakot, számos kórokozó a nyugalmi időszakban is aktívan fertőz ezeken a felületeken. Azon kórokozók, illetve kártevők ellen, amelyek közös jellemzője, hogy életciklusuk nyugalmi periódusa szervesen kötődik a gazdanövényhez vagy valamelyik aktívan fejlődő alakjuk van jelen a gazdanövény nyugalmi szakaszában, az ősztől tavaszig tartó időszakban jól megtervezhető néhány hatékony növényvédelmi beavatkozás. Ennek egyik kiváló eszköze a lemosó permetezések alkalmazása, mely ültetvényeinkben számos károsító ellen igen eredményes.

Lemosó permetezésre a réz-, kén- és olajhatóanyagú termékek használatosak, melyek közül az FMC-Agro több készítményt is ajánl, melyek III. kategóriásak, így növényvédelmi végzettség nélkül is megvásárolhatók és kis kiszerelésben is hozzáférhetők a kistermelők számára is.

Az Olajos rézkén gyári kombináció rézoxikloridot, ként és paraffinolajat tartalmaz, így egy készítménnyel védekezhetünk nyugalmi állapotban a baktériumos és gombás eredetű betegségek és kártevők ellen, lemosásra 3-4 % koncentrációban, 1000-1500 l/ha permetlével akár 2 alkalommal.

Bordóilé Neo SC, amely folyékony rézkészítmény, a baktériumos és gombás betegségek (kivéve a lisztharmat) ellen védekezhetünk, lemosásra 3-4 l/ha dózisban 800-1500 l/ha permetlével akár 2 alkalommal.

Bordóilé +Kén Neo SC egy gyári kombináció, amely egy termékben tartalmazza a réz és a kén hatóanyagot. Hatásspektruma: baktériumos betegségek, lisztharmat, varasodás stb., valamint atkagyérítő mellékhatással is rendelkezik, lemosásra dózisa 4-5 l/ha 800-1500 l/ha permetlével akár 2 alkalommal.

Lemosó permetezésnél rendkívül fontos a permetezés időpontjának megválasztása. A túl korai permetezésnél a károsítók még nem kezdik meg élettevékenységeiket, a késői permetezés perzselést okozhat. A kezelést a rügypattanáshoz közeli időpontban ajánlatos elvégezni, mert ilyenkor a rügypikkely-levelek alá könnyebben behatolnak a növényvédő szerek. A gondosan, idejében elvégzett lemosó permetezés jelentősen növeli a tenyészidőszakban végzett kémiai védekezés hatékonyságát. A rezes lemosó kezeléssel lezárjuk a metszés során keletkezett kisebb-nagyobb sebfelületeket is.

A lemosó permetezés általános szabályai:
• A lemosó permetezést fagymentes napokon végezzük. Az utóbbi években a tél folyamán sokszor előfordulnak olyan időszakok, amikor a hőmérséklet 10-15 ºC fölé emelkedik, amely nemcsak a kórokozók szaporodásának, de kezelések kivitelezésének is kedveznek.

• A permetlé elsodródásának elkerülése érdekében szélcsendes időben permetezzünk, ezzel is növelve a permetszer megtapadásának esélyét.

• A lemosó permetezést nagy lémennyiséggel, áztatás-szerűen érdemes elvégezni, hogy a fás részek teljes felületén, a törzsön, a gyökérnyakon, a rügyalapoknál, az ágvillákban, a metszlapokon stb. az egyenletes borítás biztosítva legyen.

• Nedves talajon megnövekedhet a gépek által okozott taposási kár, ezért ügyeljünk arra, hogy csak megfelelően száraz talajon közlekedjünk. Nagyobb eséllyel végezhetjük el a permetezést azokban az ültetvényekben, amelyekben a sorköz gyepesített.

A lemosó permetezés előnyei az alábbiak:
• A beavatkozás megelőzi a kórokozók bejutását, a következő vegetációban induló fertőzések, károsítások esélyeit jelentősen csökkentjük.

• A lemosó permetezések a kórokozók áttelelő alakjai ellen hatnak.

• Mivel a lemosó permetezést a szüretet követő nyugalmi időszaktól kora tavaszig végezzük, a vegyszerkijuttatás nem éri a termést, így a hatóanyagok nem terhelik a gyümölcsöket.

• Kíméli a hasznos élő szervezeteket, a károsítók természetes ellenségeit.

• A leggyakrabban alkalmazott hatóanyagok a kén és réz, melyek ellen nem alakul ki rezisztencia.

• A szintén nagy jelentőségű olajok ellen sem képesek az állati kártevők rezisztenciát kifejleszteni, hiszen ebben az esetben fizikai kölcsönhatás alakul ki.