MENÜ
2024. május 2.
Zsigmond
„Nagyon szeretek élni!  Én ezt a méltatlanságot nem vagyok képes elviselni

„Nagyon szeretek élni! Én ezt a méltatlanságot nem vagyok képes elviselni"

hvg.hu

Karsai Dániel ügye jövő héten fontos szakaszába lép.

Karsai Dánielhez hasonlóan több gyógyíthatatlan beteg és egy egészséges ember is úgy döntött, hogy az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul, hogy joguk legyen Magyarországon is életvégi döntést hozni.

Dunavölgyi Erzsébet augusztusban még egy óvodában dolgozott gyerekekkel. Csütörtökön kerekesszékben, sírva mesélte történetét Karsai Dániel ügyvéd oldalán. Dunavölgyi ugyanabban a betegségben, ALS-ben szenved, mint Karsai, és most ugyanazért küzd, mint a betegségével és történetével két hónapja a nyilvánosság elé álló ügyvéd.

Mivel Magyarországon életvégi döntésre joga senkinek nincs, az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult Karsai mellett ő, illetve még egy sorstársuk, valamint egy egészséges ember, László Róbert politikai elemző is.

Dunavölgyi a csütörtöki sajtótájékoztatón betegségét úgy írta le, mint ami rabszolgasorba taszítja családtagjait, hiszen önállóan mára már sem mosdóba nem tud elmenni, sem felöltözni nem tud.

„Miért várom el, hogy a kormány lépjen? Mert így élni méltatlan, megalázó, kiszolgáltatott és a családtagjaim szempontjából sem szeretném, ha ez így folytatódna” – mondta könnyeivel küszködve. Mint mondta, minden nap szenved attól, hogy már azt sem tudja megtenni, amit előző nap még tudott. „Nem arról van szó, hogy az ember ne szeretne élni. Nagyon is szeretek élni! Én ezt a méltatlanságot nem vagyok képes elviselni. Felháborító, hogy még mindig ott tart Magyarország, hogy nem tiszteli az emberi életet annyira, hogy ha már a születésünkről nem tudtunk rendelkezni, akkor legalább rendelkezhessek méltóképp a halálomról” – mondta. Dunavölgyi elárulta: miután ALS-szel diagnosztizálták, levelet írt az életvégi döntések mellett kampányolva Orbán Viktornak, Novák Katalinnak, Jámbor András ellenzéki politikusnak, de még Takács Péter egészségügyi államtitkárnak is, választ viszont sehonnan nem kapott.

„Persze, hogy félek a haláltól! De el kell dönteni, hogy a haláltól félek-e, vagy ettől az élettől” – magyarázta helyzetet Dunavölgyi, majd kicsit később azt is elárulta, hogy ha lenne lehetősége életvégi döntését meghozni, hogyan tenné azt. „A családom körében én egy finom bort felütnék, beszélgetnék egy kicsit, ennék is egy kicsit, adnának nekem egy kis mérget, én azt felhajtanám és akkor túl lenne tárgyalva. Nem olyan nehéz a halál kérdése. Aki rendesen élte az életét, annak különösen nem lesz nehéz a történet” – mondta.

Dunavölgyi és Karsai egy korosztály. Náluk viszont jó pár évvel idősebb Skripeg Béla, aki szintén az EJEB-hez fordult Karsai kiállása után. Skripeget tavaly januárban diagnosztizálták, ő is ALS-szel küzd. Küzdelme pedig szó szerint értendő:

„Éjszaka az ágyban a családtagjaim forgatnak, mert már fordulni nem tudok. Ez így nem élet, ez már nem élet” – sírta el magát ő is. Kiemelte, hogy életükről, életvégi döntésükről olyan emberek döntenek, akik nem értik a helyzetüket.

Szintén az EJEB-hez fordult Giovannini Moni, ő viszont nem ALS-szel, hanem sclerosis multiplex-szel küzd harminc éve, ugyanúgy, ahogy férje, Haubert Péter is. Haubert mesélte el, hogy volt olyan betegtársa, aki könyörgött neki, hogy segítsen neki eljutni Svájcba eutanáziára, viszont ezen a ponton többen is figyelmeztették, hogy ha így tesz, akkor súlyos jogi következményekkel nézhet szembe.

László Róbert politikai elemző annak ellenére fordult az EJEB-hez, hogy egészséges, vagyis saját szavai szerint „egyelőre egészséges”. Mint mondta, szerinte ez nem azoknak az ügye, akik már nehéz helyzetben vannak, hanem nyolcmilliárd ember ügye.

„Mindannyian kerülhetünk bármikor méltatlan helyzetbe” – mondta. Kiemelte: aktív életet él, amíg Karsai meg nem betegedett, nem is ismert olyat, aki ilyen súlyos betegséggel küzdött volna. Azt mondta, ő kifejezetten fél ettől a helyzettől, így azért fordult a bírósághoz, hogy neki, és egészséges emberek millióinak, ha arra kerül a sor, akkor „mondhassuk azt, hogy nagyon jó életünk volt, szép volt, jó volt, de ennyi”.

A jogi részét nézve Karsai Dániel ügye jövő héten fontos szakaszába lép. Hétfőn Strasbourgban szakértőket fog meghallgatni a bíróság, míg kedden a nyilvános tárgyaláson Karsai fog felszólalni. A csütörtökön bemutatott betegtársai és László Róbert nem az ő eljárásához csatlakoztak, hanem új beadványokkal éltek, ezek Karsai stábja szerint erősíteni fogják az ügyet, hiszen az EJEB precedensértékű döntéseket hoz.

Az ítéletre azonban még várni kell: Karsaiék legoptimistább becslése szerint januárra várható, de ezt csütörtöki szavai szerint ő maga sem tartja valószínűnek. Ha a bíróság a javukra dönt, akkor a magyar kormánynak három hónapja lesz fellebbezni, ha nem teszik, jogerőssé válik a döntés. Viszont a magyar egészségügyi jogszabályokat még így is át kell szabni a döntés nyomán, ez pedig még sokkal több időbe fog telni. Azt pedig mind Karsai, mind betegtársai tudják, hogy ők ennek a folyamatnak a végét nem biztos, hogy meg is fogják élni. Küldetésük azonban világos: életük utolsó szakaszában jó ügyet akarnak szolgálni.