Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 19.
Emma
Nagyító alatt a brit termékek a Brexit miatt

Nagyító alatt a brit termékek a Brexit miatt

hvg.hu

Január elseje óta az uniós vámosok sasszemmel vizsgálják a Nagy-Britanniából érkező árut, különösen, ha az élelmiszer.

Harminc tonna disznóhús ment kárba - panaszkodik Tony Hale, a DH Foods főnöke a BBC-nek. A londoni cég a rotterdami kikötőn keresztül próbálta meg exportálni áruját - ahogy korábban is tette. Csakhogy akkor még Nagy-Britannia az Európai Unió tagja volt. Most viszont az uniós vámosok nemcsak vámnyilatkozatot kérnek, de élelmiszer esetében olyan szakértői igazolást is, mely tanúsítja: az áru megfelel az Európai Unió élelmiszerbiztonsági szabályainak.

A brit exportőrök ugyan általában hoznak magukkal tanúsítványt a hazai állatorvosoktól, de azokat az uniós határon gyakran nem fogadják el, mondván vagy hibásan vannak kitöltve vagy nem felelnek meg az EU előírásainak.

"Az egész hússzállítmány megromlott, ami több tízezer font veszteséget okozott” - mondja a brit exportőr, aki arról is beszámolt a BBC-nek, hogy a vásárlói időközben más beszállítót kerestek. Ennek ellenére az exportőr nincs kétségbeesve, abban bízik, hogy a kilépés az Európai Unióból másutt is teremt majd piacokat.

A brit húsfeldolgozó szövetség főnöke megerősíti, hogy a francia vásárlók miután észlelték a brit exportőrök, gondjait máris máshonnan rendelik a többek közt a bárányhúst is: elsősorban Romániából, de az unión kívüli távoli Új Zélandról is, ahol szokva vannak az uniós előírásokhoz.

A kormány mindenesetre optimista, szóvivőjükön keresztül azt nyilatkozták, hogy "szorosan együttműködünk a brit húsfeldolgozókkal, hogy ki tudják használni a lehetőségeket, amelyek abból adódnak, hogy megszűnt az egységes uniós piac. Reméljük, hogy jól alkalmazkodnak az új szabályokhoz, és hatékonyan kereskednek majd."