Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 26.
Ervin
Munkabónusz a flandriai munkavállalóknak

Munkabónusz a flandriai munkavállalóknak

hvg.hu

A flamand kormány mindenkinek felkerekíti a fizetését bruttó 2500 euróra.

2022 végétől minden flandriai munkavállalónak munkabónusz jár, ha bruttó 2500 eurónál kevesebbet keres. A pénzt igényelni sem kell, automatikusan utalják.

Flandria Belgium nagyobb részét, mintegy 60 százalékát teszi ki. Az új flamand koalíciós kormány egyik vállalása volt, hogy a munkáért több pénzt kell fizetni. A döntés értelmében minden munkavállaló, akinek bruttó 2500 eurónál - ami egymillió forintnak felel meg - kevesebbet keres, munkabónuszra jogosult - számolt be a Het Nieuwsblad című holland nyelvű napilap. A flamand kormány munkaügyi és pénzügyminiszter közölte, hogy hétfőtől lehet a számlaszámokat regisztrálni, a kifizetések az év végétől indulnak. Ez összesen több mint 730 ezer alkalmazottat érint, akiknek nem kell külön igényt benyújtani, mert a Nemzeti Társadalombiztosítási Hivatal adatainak köszönhetően a flamand kormány tudja, hogy ki jogosult munkabónuszra. A bónusz összege csökken, ha a bruttó fizetés magasabb. Konkrétan: aki bruttó 1800 eurónál kevesebbet keres, az maximum nettó 600 eurót kap, aki bruttó 2500 eurót, az további 20 eurót kap. 2500 euró fölött nem jár a munkabónusz.

A kormány szerint így kell különbséget tenni aközött, hogy valaki dolgozik, vagy nem, illetve azt is várják, hogy ez az intézkedés növelni fogja a hatékonyságot.

A belga minimálbér jelenleg 1658 euró, az átlagkereset pedig 3695 euró.