MENÜ
2024. árpilis 28.
Valéria
Mozgólépcső a csúcsra

Mozgólépcső a csúcsra

termeszeti.hu

Csak semmi izommunka! Ez lesz a „hegymászás” új módja?

Kína Zhejiang tartományában új értelmet nyert a „hegymászás” fogalma, miután a Tanyu hegycsúcsot már mozgólépcsővel is elérhetjük. Gyakorlatilag így mindenféle erőfeszítés nélkül juthatunk fel és élvezhetjük a szédületes panorámát. Semmi erőlködés, izzasztó hegymászás, fáradságos kaptatás.

Noha csak 350 méter magasan emelkedik a csúcs, az elhelyezkedése miatt 3 hegyet kell megkerülni, hogy feljussunk oda. A mozgólépcső eredetileg azért épült, hogy megoldja a megnövekedett látogatói forgalom által okozott problémát és ne alakuljanak ki torlódások.

Kezdetben egy kötélpálya építésében gondolkodtak, de annak limitált a befogadóképesség és nagy a biztonsági kockázata, míg a mozgólépcső biztonságosabb és több embert tud szállítani.
Természetesen rengetegen felháborodtak a mozgólépcsőt látván, felróva az építőknek, hogy tönkretették a természetet, elvették a hegy szépségét és megsemmisítették a természetjárást. Az pedig, hogy mozgás- és erőlködésmentessé tegyék a túrát, egyszerűen nevetséges. Valójában az egész élmény elveszik.

Az viszont kétségtelen, hogy a nehezen mozgók, idősek, mozgáskorlátozottak részére a mozgólépcső használhatónak bizonyul, bár vélhetően számtalan más módja lenne annak, hogy a hegycsúcsra feljutásukat segítsék, az utat akadálymentessé tegyék.

A 350 méter hosszú mozgólépcső működéséről készült felvételek vírusként terjednek az interneten. Pedig nem is ez az egyetlen hely, ahol már így mászhatunk hegyet, a Déli Égi Létra néven ismert, 104 méter hosszú mozgólépcső már 3 éve szállítja az érdeklődőket Taizhou-ban.

 

Forrás: www.odditycentral.com