Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 24.
György
Módosult az osztatlan közös földtulajdon felszámolásának szabályozása

Módosult az osztatlan közös földtulajdon felszámolásának szabályozása

magro.hu

Változtak a bekebelezés szabályai.

Módosították a földeken fennálló osztatlan közös földtulajdon felszámolásának részletes szabályairól szóló 647/2020. Kormányrendelet, melynek rendelkezései 2021. augusztus 14. napjától léptek életbe. A folyamatban lévő megosztás tényének feljegyzésére irányuló eljárás, valamint az osztóprogram alkalmazására (az alrészletek méretére vonatkozó minimumok kerültek rögzítésre) vonatkozó apróbb módosítások mellett a legjelentősebb változás a közös tulajdonnak az ingatlan egyetlen tulajdonostárs tulajdonba vétele útján történő megszüntetése (a továbbiakban: Bekebelezés) vonatkozásában következett be.

A NAK számolt be róla, hogy a módosítás az alább felsorolt esetekben lehetővé teszi, hogy egy tulajdonostárs vagy tulajdonostársak megakadályozzák a bekebelezést:

Ha egy tulajdonostárs tulajdoni hányadának megfelelő terület az ingatlan művelési ágait és minőségi osztályait figyelembe véve a leggyengébb minőségű területen elérné a Foktftv. 11. §-a szerinti területi minimumot.
Ha több tulajdonostárs tulajdoni hányadaiknak megfelelő terület együttesen az ingatlan művelési ágait és minőségi osztályait figyelembe véve a leggyengébb minőségű területen elérné a Foktftv. 11. -a szerinti területi minimumot és úgy nyilatkoznak, hogy az ingatlan megosztása esetén egymással közös tulajdonban kívánnak maradni.

Több tulajdonos esetén ez a teendő

Továbbá a módosítás a Foktftv. legutóbbi módosításával összhangban részben átalakítja azon esetkört, amikor több tulajdonostárs is bekebelezné az érintett ingatlant, ugyanis kikerült a rendeletből a földet legnagyobb mértékben használó tulajdonostárs privilégiuma, ezzel egyidejűleg pedig szabályozásra került az ingatlan tulajdonba vételéért folyó licitálás lehetősége:

Tehát, ha a bekebelezésről értesített tulajdonostárs is tulajdonba kívánja venni az ingatlant, akkor ellenajánlatot tehet, aminek legalább 10 százalékkal meg kell haladnia a bekebelezést kezdeményező tulajdonostárs ajánlatát.
Abban az esetben, ha a bekebelezést kezdeménytő tulajdonostárs az ellenajánlat ellenére, továbbra is igényt tart az ingatlanra, akkor az ellenajánlathoz (ha több ellenajánlat érkezett, akkor a legmagasabb ellenajánlathoz) képest 10 százalékkal magasabb összegben teheti meg az újabb ajánlatát. A licitálást mindaddig folytatni kell, amíg nem érkezik több ellenajánlat