MENÜ
2024. árpilis 29.
Péter
Mit kell tenned, hogy sokáig fiatal maradjon az elméd?

Mit kell tenned, hogy sokáig fiatal maradjon az elméd?

joy.hu

Szokások, melyeket érdemes elkerülni, hogy agyunk minél tovább a lehető legjobban működjön.

Az önmagát "mindset" coachnak nevező Emily McDonald, aki neurológus diplomával rendelkezik, nemrég osztotta meg tippjeit a TikTok-on, a videót pedig rövid idő alatt több, mint 4 millióan látták.

Az arizonai Phoenixből származó szakember három módszert vázolt fel, amelyek szerint ő is él, hogy megóvja agya egészségét. Emily úgy véli, talán az első tanács betartása okozhatja a legtöbb nehézséget. Ez pedig nem más, mint az, hogy: ne a telefonod bámulásával kezdd a reggelt!

Ébredéskor az agy a "théta" agyhullámokról az "alfa" agyhullámokra áll át. Lényegében ez azt jelenti, hogy a tudatalattink sokkal jobban befolyásolható állapotban van ebben az időszakban.

A szakértő szerint az agyunk ilyenkor "igazán szuggesztív", és nagy hatással van a hangulatunkra a nap folyamán, hogy a reggeli órákat mivel töltjük. Ha a reggelt a telefonunk nézegetésével kezdjük, akkor nagyon valószínű, hogy a nap hátralévő részében is kényszert érzünk majd erre.

"Ez a rossz szokás olyan sóvárgást hoz létre, ami miatt egész nap fel akarjuk majd emelni a telefont" - magyarázta a szakértő a South West News Service-nek adott nyilatkozatában.

Rengeteg ember stresszt kiváltó híreket olvas ébredés után, ez pedig a neurológus szerint hatalmas hiba, hiszen egész nap kihathat a közérzetünkre.

Helyette McDonald azt javasolja, hogy ébredés után hallgassunk pozitív megerősítéseket. Véleménye szerint a legoptimálisabb, ha ébredés után még legalább 30-40 percig nem nézegetjük a telefonunkat.

Ugyanez a szabály vonatkozik a lefekvésre is. McDonald azt javasolja, hogy lefekvés előtt egy órával kapcsoljuk ki a tévét, a laptopot és a telefont.

A neurológus hisz a mondásban, miszerint: „Te is az vagy, amit megeszel”. Ezt pedig azzal magyarázza, hogy a feldolgozott ételeket összefüggésbe hozták a kognitív öregedéssel, ami agyködöt és feledékenységet eredményezhet.

"A bél-agy kapcsolata nagyon is valós" - mondta az SWNS-nek, és olyan étrendet javasolt, amely sok "jó" zsírt, teljes kiőrlésű gabonát és friss termékeket tartalmaz - és kerülni kell a feldolgozott élelmiszereket.

Végezetül pedig, mint kiderült saját magunk bátorítása is jót tesz a lelkünknek - és az elmének is. "Az, amit mondasz magadnak, az megváltoztatja, ahogyan a világot látod" - magyarázta McDonald.

"Ha azt mondod, hogy 'ma egy nagyszerű nap lesz', az azt üzeni az agyadnak, hogy keresse a nagyszerű dolgokat."

Amikor McDonald azon kapja magát, hogy negatív a hozzáállása, rákényszeríti magát, hogy mondjon három pozitív dolgot.

A pozitív gondolkodásmód elérésének egyik bevált eszköze a meditáció, amelyet McDonald minden nap reggel, munka előtt végez, és másokat is erre buzdít.

"Ez a módszer serkenti az új agysejtek kialakulását a hippokampuszban - ami a tanulásért és a jó memóriáért felelős. Más szavakkal: Fiatalon tartja az agyadat". - mondta a szakértő.