MENÜ
2024. május 7.
Gizella
Mit kell tartalmaznia egy kardiológiai kivizsgálásnak?

Mit kell tartalmaznia egy kardiológiai kivizsgálásnak?

medicalonline.hu

A szűrések része egy nyugalmi EKG vizsgálat, vérnyomásmérés és szakorvosi konzultáció szív ultrahanggal kiegészítve.

Javasolt egy általános nagy labor is, amelyből kiderülnek az esetleges rizikófaktorok (például a kóros vérzsír értékek). A post-COVID kardiológiai vizsgálat során a vérből troponin szintet is mérnek, mert ez megmutatja, hogy a páciensnél lehetett-e szívroham vagy szívizom károsodás, a D-dimer mérés egy esetleges trombózist tárhat fel. Az Affidea Magyarországnál ezen kívül lehetőség nyílik szükség esetén szív MR-vizsgálatra is. „Azt tapasztaljuk, hogy egyre többen érkeznek post-COVID szűrésre olyan páciensek is, akik igazoltan nem estek át a betegségen. Sok esetben a munkáltató biztosítja számukra a vizsgálatot, máskor a folyamatosan fennálló panaszok – mellkas fájdalom, szapora szívverés – miatt fordulnak hozzánk az emberek. Ha valaki átesett a COVID-fertőzésen, és rendszeresen sportol, annak mindenképpen érdemes elmenni egy post-COVID szűrésre, mert egy rejtve maradó szívizomgyulladás akár végzetes is lehet.” – mondta Dr. Menyhárt Orsolya, az Affidea Magyarország járóbeteg-szakellátás orvosigazgatója.

 

Bár a járványt megelőző időszakban elsősorban az idősebbeket, az elhízottakat és helytelen életmódot élő embereket érintették a szív- és érrendszeri problémák, most a COVID-19 kapcsán a fiatalok, a sportos életet élők is megjelentek a kardiológiai szakrendeléseken. „Fontos, hogy a COVID-on átesett betegek - a fertőzés súlyosságától függetlenül - gondoljanak a vírus hosszú távú ártalmaira is, mert a szervezetük nem biztos, hogy teljesen felgyógyult. Négy-hat héttel a fertőzést követően érdemes részt venni egy kardiológiai kivizsgáláson, így kiderülhet, ha valamilyen szív és érrendszeri probléma alakult ki és megkezdődhet a kezelés. Ezzel fatális történeseket előzhetünk meg.” - zárta Dr. Menyhárt Orsolya.

Van egy félelmetes tünete az omikron variánsnak, ami sokaknál a gyógyulás után sem múlik el. Jóllehet valamennyi koronavírus-variáns rendkívül hasonló tüneteket produkál, eddig minden egyes változat esetében felfedezhetők voltak bizonyos különbségek. Ezek után nem meglepő, hogy a jelenleg domináló omikron mutáció is képes egyedi szimptómákat okozni.