Tam_Bau
MENÜ
2024. május 4.
Mónika, Flórián
Mit jelent, hogy megszűnhet a szabálytalan akciózás?

Mit jelent, hogy megszűnhet a szabálytalan akciózás?

napi.hu /Thurzó Katalin • fotó: startlap.hu

Az árak letörése érdekében új eszközt vezetnek be az első félév végéig.

Mennyiségben az alapvető élelmiszerek teszik ki a bolti forgalom legnagyobb részét, és az emberek jellemzően a nagy forgalmú áruházak pénztárainál hagyják a legtöbb pénzt – mondta a Napi.hu-nak az Egyenlő.hu keresztényszociális szakszervezet elnöke. Bubenkó Csaba szerint főként az alacsony jövedelmű, árérzékeny vásárlók körében lesz látható hatása a júliustól kötelező akciózásoknak.

A kormány csütörtökön jelentette be, hogy az árak letörése érdekében új eszközt vezetnek be az első félév végéig. Eszerint görög és francia példák alapján akciók meghirdetésére kötelezik a jelentős árbevétellel rendelkező élelmiszer-kereskedelmi láncokat.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő ismertette: a jövőben az alapvető élelmiszerek húsz kategóriájának mindegyikéből a láncoknak hetente egy-egy, szabadon választott terméket kell majd az akciót megelőző 30 napban tapasztalt legalacsonyabb árnál legalább tíz százalékkal olcsóbban kínálni.

A jó szabályozás az átláthatóságot biztosítja, amely minden állampolgár elemi érdeke. Ha a vásárló az aktuális piaci árnál 10 százalékkal olcsóbban tud megszerezni egy alapélelmiszert, az mindenképpen támogatja a megélhetését. Mondhatni: ez az intézkedés is főként a kispénzűek életminőségét fogja javítani – reagált a csütörtöki bejelentésre a Napi.hu-nak Bubenkó Csaba. A munkavállalói érdekképviselet elnöke szerint akadnak, akik a június 30-ig meghosszabbított árstopot is kritizálták, holott mára minden szakértő elismeri, hogy a hatósági árazás nem rontott az infláción, viszont segített a rászorultak fogyasztásán.

Haraszti: az ársapka hülyeség

Haraszti Marcel kereskedelmi topmenedzser az osztrák közszolgálati rádió podcastjában azt mondta: az áfacsökkentés bizonyítottan hatékonyabb megoldás, mint az ársapka bevezetése, és az állami árszabályozás.
Bubenkó elmondta, a részletek ismerete nélkül nem lehet még pontosan látni, hogyan reagál majd a piac az intézkedésre, amely a kereskedők eddig szabadon eldöntött akciózását kötelezően előírja.

Máris van, aki propagandát kiált, holott hetek óta arról szólnak a hírek, hogy a vásárlók kegyeiért folytatott árháborúban a legkülönfélébb akciókkal licitálnak egymásra a láncok. Ráadásul, az évek során olyan szabálytalan akciózások is előfordultak, amelyre a hatóság is nem egyszer felhúzta a szemöldökét – fogalmazott. Bubenkó emlékeztetett, hogy nemrég az árstopos termékek értékesítésének versenyhivatali ellenőrzései során is több üzletben derült fény a haszonszerző, tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokra.

A kormány újabb, vásárlóbarát intézkedésével egyrészt az elszabadult árazásnak vethet gátat, eközben védi az állampolgárokat és a fogyasztást is serkenti – húzta alá az Egyenlő.hu elnöke.

Június végéig marad az árstop, és jönnek az államilag kötelező bolti akciók

A kabinet június 30-ig meghosszabbította az árstopokat, emellett döntöttek arról, hogy a boltoknak kötelező lesz akciózniuk hetente – ezeket intenzív hatósági ellenőrzésekkel felügyelik majd.