Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 29.
Péter
Minden eddiginél extrémebb objektum épül a sivatagban

Minden eddiginél extrémebb objektum épül a sivatagban

player.hu / Ujlaky István

Hídon fekvő, üvegaljú szálloda, végtelen medence a tetőn.

„Néha a legjobb megfigyelésre alkalmas nézet felülről van, távoltól, egy tökéletesen kedvező pontból” – vallja Mark Foster Gage, aki a jól ismert NEOM-projekt legújabb eleménél alkalmazza is ezt.

A Treyam nevű szálloda nem elégszik meg simán a luxushotel titulussal, de teljes perspektívaváltást akar. És meg is csinálja, mintha nem lenne holnap.

Az amerikai építésziroda gyöngyszeme mintegy tíz kilométerre lesz majd a NEOM talán leghíresebb projektjétől a Line-tól.

A szálloda óriási hídként íveli át az Akaba-öböl egyik lagúnáját: 450 méter hosszú lesz, 250 üvegaljú szobával, felül végtelen, de legalábbis egybefüggő medencével.
Lényegében az egész szálloda egy óriási kilátó- és megfigyelőpont; a szobákban lefelé bambulva látszik a tengeri ökoszisztéma, felfelé nézve a csillagos égbolt, körbe pedig a sziklás-sivatagos természet.

Nem ez a Mark Foster Gage Architects egyetlen munkája a NEOM-ban, ők tervezik a 80 szobás Elanan hotelt is, ami alapvetően egy természetes forrásvízben gazdag oázis köré épített fürdőhely, szintén az Akaba-öbölben, és ami máris kiérdemelte a titkos kert (secret garden) becenevet.