MENÜ
2024. árpilis 18.
Andrea, Ilma
Milyen hatással van a gyerekekre a videójáték ?

Milyen hatással van a gyerekekre a videójáték ?

hvg.hu

Intelligensebb lesz a gyerek, ha videójátékokkal játszik

A Nature-ben megjelent legújabb tanulmány szerint összesen 9855 amerikai gyereket vizsgáltak azzal kapcsolatban, hogy milyen hatással van rájuk a videójátékozás. A szakemberek a 9-10 éves gyerekek agyi fejlődését és egészségi állapotát követték nyomon két éven át. Emellett azt is vizsgálták, hogy a játék a tartalomfogyasztás – televíziózás, YouTube- és Twitch-videók nézése –, valamint a közösségi oldalak – Facebook, TikTok – mellett milyen hatással van az intelligenciájukra.

A vizsgálat eredménye összhangban van a korábbi tanulmányok eredményeivel: a videójátékok nemcsak, hogy nem károsították, de még javították is a gyerekek intelligenciáját. A szakemberek szerint azoknál a 9-10 éves gyerekeknél, akik rendszeresen játszottak valamilyen videójátékkal, két évvel később nagyobb intelligenciaszint-növekedést tapasztaltak, mint azoknál a társaiknál, akik nem foglalkoztak ilyesmivel – írja az IFLScience.

A szakemberek azt találták, hogy azoknál, akik az átlagosnál több időt töltöttek a számítógép előtt, nagyjából 2,5 ponttal magasabb intelligenciaszintet tudtak mérni a korosztályuk átlagához képest.

A képernyőidő más típusainak sem pozitív, sem negatív hatása nem volt a gyerekek intelligenciájára.

Torkel Klingberg, a svéd Karolinska Intézet Idegtudományi Tanszékének kognitív idegtudománnyal foglalkozó tudósa kiemelte: a képernyő előtt töltött idő fizikai aktivitásra, alvásra, mentális jóllétre vagy az iskolai eredményekre gyakorolt hatását nem vizsgálták, így ezzel kapcsolatban nem tud semmilyen eredményről beszámolni.