MENÜ
2024. árpilis 30.
Katalin, Kitti
Millió lépés az iskoládért

Millió lépés az iskoládért

Tóth Rózsa / Fotók: Aktív Magyarország Facebook oldal

Amikor a társadalom egy kis szelete teret kap a nagy egészben.

Szeptember 25-én folytatódik a „Millió lépés az iskoládért” kihívás, amelyet a Magyar Szervátültetettek Szövetsége indított el tavasszal az Aktív Magyarország Program támogatásával. A 77 napon keresztül zajló esemény minden idők legnagyobb, mozgásra ösztönző játéka lett hazánkban: aktívabb életmódra motivált több mint 200 ezer tanulót, szülőt, nagyszülőt, akik rendszeres mozgással 11 hét alatt 45 millió kilométernyi lépést tettek meg. A kihívásban csaknem 2000 iskola vett részt.

A játék során a résztvevők „lépéseket” gyűjtenek a kiválasztott iskola számára. Az iskolákhoz regisztrált játékosok lépéseit összeadják, végül megjelenítik az Országos Kékkör útvonalán. Minden megtett Országos Kékkör (2586 km) után egy „sorsjegy” jár, és ha ötöt összegyűjtenek, akkor indulhatnak a sporteszközök vásárlására 100 iskolának felajánlott 1-1 millió forintért.

A Millió lépés az iskoládért kihívás végeztével 100 szerencsés iskola juthatott 1-1 millió forinthoz, melyet sportszervásárlásra tudnak majd fordítani. Az egyik szerencsés résztvevő volt a Szekszárdi Garay János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola. A tavaszi forduló Tolna vármegyei nyertes iskolájában Domokos Bence testnevelés-történelem tanár fogta össze ezt a páratlan kihívást.

A pedagógus lapunknak beszámolt róla, hogy még nem vásárolták meg az eszközöket, de a testnevelés tanárokkal együtt írtak egy sportszer kívánság listát és a már most is nagyon jól felszerelt szertárukat szeretnék fejleszteni a távolugró gödör felújításával és egy nekifutó sáv kialakításával.

Felidézte, hogy személyes tapasztalata ezzel a fajta “nyilvántartással” még az egyetemi évek alatt alakult ki, amikor napi átlag 10 ezer lépést tett meg. Azon napokon, amikor nem érte el az átlagot - például mikor a vizsgaidőszak közepén a könyvek fölött görnyedt - plusz mozgást iktatott be a napi rutinba.

Felelevenítette, hogy könnyű volt népszerűsítenie az akciót, az osztályából 69-en míg az egész iskolában közel 170-en gyűjtötték heteken át a lépéseket. Nemcsak gyerekek, de szülők, ismerősök, barátok, sőt, a tolnai nyugdíjas túrakör is csatlakozott hozzájuk.

Rámutatott, hogy a most szeptemberben induló alkalomnál a szervezők kiemelt figyelmet fordítanak az idősebb korosztályra, minél szélesebb körben szeretnék őket is bevonni. A telefonra letölthető MillióLépés nevű alkalmazás egyébként több olyan tevékenységet is enged rögzíteni, mely közelebb áll ehhez a generációhoz, például az intenzív séta, a kerti munka vagy akár a ház körüli teendők. Aki rendelkezik okos órával, annak azonnal dokumentálja az applikáció a mozgását, de az utólagos bevitelre is lehetőséget ad.

Elmesélte, hogy egy idő után azt vette észre, hogy a tantestület tagjai a folyosón közlekedve az alkalmazást nézték, hogy éppen ugrik-e számláló. Emellett a tanári szobában miközben egymással diskuráltak, körbe-körbe mentek, beszélgetés közben is gyűjtve a lépéseket. Az iskolán belül is nőtt a presztízse annak, aki több lépést gyűjtött.

A fejlesztő csapat tavasszal egyébiránt ádáz küzdelmet folytatott a csalókkal és folyamatosan szűrték ki azokat a résztvevőket, akik irreálisan magas számokat próbáltak rögzíteni - osztotta meg a tapasztalatait a nevelő.

Nosztalgiával gondolt vissza arra is, hogy a hetekig tartó örömteli megmérettetés végén izgatottan nézték a sorsolást, melyben kiválasztották a nyertes iskolákat. Amikor meghallották a Garay nevét, az udvaron futkároztak örömükben.

A program őszi fordulójában ismét 100 iskola kap 1-1 millió forintot sporteszközök vásárlására. A tavaszi fordulóban nyertes iskolák most nem vesznek részt a sorsoláson, de nekik is érdemes bekapcsolódniuk, mert a 100 kültéri pingpongasztalért minden induló iskola versenyben van. Domokos Bence erre reagálva elmondta, hogy számukra már nem a nyeremény a mozgatórugó, hanem a sok embert megmozgató kampányban való részvétel.

A kihíváshoz szeptember 25-én hétfőtől lehet folyamatosan csatlakozni. Az alkalmazáson belül megtalálhatóak hazánk és Tolna vármegye összes iskolái. Bárki elkezdheti használni kiválasztva saját vagy gyermeke tanintézményét esélyt adva egyrészt az aktív mozgás gyakorlásának, másrészt az egy millió forintos sportszer megnyerésének.

Forrás: https://milliolepes.hu/2023/09/19/indul-az-oszi-kihivas-nyerj-egymillio-forintot-az-iskoladnak/