MENÜ
2024. árpilis 25.
Márk
Milliárdosok konzorciuma vette meg a Chelsea-t

Milliárdosok konzorciuma vette meg a Chelsea-t

hvg

A vevő az LA Dodgers baseballcsapat társtulajdonosa, Todd Boehly által vezetett konzorcium.

Megegyezett a Chelsea FC vezetősége a futballklub eladásáról. A vevő az LA Dodgers baseballcsapat társtulajdonosa, Todd Boehly által vezetett konzorcium lesz, a vételár pedig 4,25 milliárd font (kb. 1891 milliárd forint). A Chelsea közlése szerint az új tulajdonos csak a klub részvényeiért 2,5 milliárd fontot fizet. A teljes vételár egy befagyasztott bankszámlára kerül, az összeget pedig jótékony célokra fordítják – írja a BBC.

Bár a vásárló konzorciumot Boehly vezeti, a Chelsea-részvények többségét a Clearlake Capital nevű kaliforniai magántőkealap tulajdonolja majd. Az új tulajok között ott van az amerikai milliárdos Mark Walter is, aki szintén társtulajdonosa az LA Dodgersnek, illetve Hansjörg Wyss svájci milliárdos is.

A konzorcium a közlése szerint 1,75 milliárd fontot fordít majd a klub fejlesztésére, ebből a Stamford Bridge stadion, az utánpótlásnevelés és a női csapat is részesül majd. Az adásvétel május végére fejeződhet be – a klub jelenleg egy speciális kormányzati engedéllyel működik, amely a hónap 31. napján jár le.

A Chelsea közvetlenül azelőtt került piacra, hogy ismert tulajdonosát, Roman Abramovics orosz oligarchát nyugati szankciók alá vetették, mert Oroszország lerohanta Ukrajnát. Abramovics 1,5 milliárd fontos kölcsönt adott a Chelsea-nek, de az üzletember csütörtökön azt nyilatkozta, hogy amennyiben sikeresen eladják a klubját, nem fogja kérni annak visszafizetését. Szóvivőjén keresztül azt üzente, továbbra is elkötelezett amellett, hogy a Chelsea eladásából származó bevételt jó célokra fordítsák.