Tam_Bau
MENÜ
2024. március 28.
Gedeon, Johanna
Miért ültessen császárfát a kertjébe?

Miért ültessen császárfát a kertjébe?

agroinform.hu

A császárfa lehullott levelei javítják a talaj termőképességét.

Császárfák ültetésével jelentősen javítható a talajok termőképessége. Lehullott levelei nagy arányban tartalmaznak foszfort, káliumot és bonyolult vegyületeket.

Az agroxxi.ru, orosz nyelvű hírportál tudósítása szerint, a Lengyel Tudományos Akadémia Agrofizikai Intézetének kutatói – különböző kísérletekkel – megállapították, hogy császárfák ültetésével, viszonylag rövid idő alatt, lényegesen javítani lehet a gyenge termékenységű és degradált talajok állapotát.

A császárfa (Paulownia tomentosa) lehullott levelei ugyanis nagy arányban tartalmaznak olyan anyagokat – többek között foszfort, káliumot és bonyolult vegyületeket – amelyek nagy mértékben képesek javítani a talaj termőképességét, és aktivizálni a benne élő hasznos mikroorganizmusok tevékenységét.

Ennek azért van különös jelentősége, mert az EU Bizottságnak az utóbbi évek tapasztalataira alapozott megállapítása szerint 2030-ig Európában – a kimerülés folytán – legalább 5,6 millió hektárnyi termőföld válhat a növénytermesztésre alkalmatlanná, ami égető szükségletet teremt az elhagyott földek rekultivációjára, amire ez a növény alkalmas eszközt kínál.

A császárfa nagy előnye, hogy különösen gyorsan növő faj, ami – a lengyel kísérleti ültetvények tapasztalati szerint – biztosíthatja a leromlott talajok gyors és a hasonló célokra igénybe vett fűzfánál vagy nyárfánál jóval hatékonyabb helyreállítását.