Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 26.
Ervin
Méretre szabható, moduláris talajblokk

Méretre szabható, moduláris talajblokk

octogon.hu

A városi tereket zöldíti Boeri új találmánya.

A városi terek zöldítésére szánja a SUPERVERDE nevű moduláris, méretre szabható talajblokk-sorozatot a Stefano Boeri Architetti. A milánói építész és irodája – melyet legjobban a Bosco Verticale épületről és a kínai, valamint a cancúni „erdőváros” projektjeiről ismernek – a meglévő városi terek növényzetét gazdagítaná az új találmányával.

A SUPERVERDE egységeket köz- és magánterületek beépítésére szánták, hogy erősítsék az emberek és a természet közötti kapcsolatokat – írta a HuGBC oldala. Alkalmazásuk elősegíti a biodiverzitást, csökkenti a városi hősziget-hatást és megtisztítja a talajt.

Stefano Boeri szenvedélyének tekinti a városok zöldítését világszerte, ám a tipikus projektjeivel ellentétben a SUPERVERDE koncepció az alkalmazkodó, vegetált építészetre összpontosít.

Egy áteresztő és rugalmas felületből áll, melyet négyzetméter alapon lehet megvásárolni. Ezeket a moduláris élő talaj egységeket úgy tervezték, hogy sokféle növénynek adjanak otthont, kiterjesztve a fauna biodiverzitását.

„A mindig új, változatos tájakon-tereken használható SUPERVERDE többféle kivitelben kapható, tartalmazza a növényzet megőrzéséhez szükséges összes technológiai berendezést, és támogatja a talaj tektonikus mozgásait – magyarázta a tervező. – A projekt sokoldalú, és alkalmazkodik bármilyen típusú városi térhez, legyen az köz-, magán- vagy vegyes tulajdonú. Moduláris rendszerének köszönhetően lehetővé teszi a vízhatlan felületek demineralizálását, és akár nagy területek lefedésére is alkalmas."

Fotó: Stefano Boeri Architetti

A modulkoncepció két alapméretet javasol: az elsőt kicsi, 9 és 20 négyzetméter közötti felülettel, akár három magas fával, 20 közepes méretű cserjével, fűvel és évelőkkel – írja az Inhabitat. A második, extra nagy verzió 60 és 100 négyzetméter közötti területű, és tucatnyi fát, vagy 1600 közepes méretű cserjét lehet rajta nevelni.