Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 29.
Péter
Mennyit ér jövőre a falusi CSOK?

Mennyit ér jövőre a falusi CSOK?

telex.hu / Barnóczki Brigitta

46 milliót is kaphatnak azok, akik falusi csokkal vesznek ingatlant.

Jövőre akár 46 millió forint vissza nem térítendő támogatást is kaphatnak azok, akik falusi csokos településen vesznek ingatlant és bevállalják a három gyereket, derül ki az ingatlan.com és a money.hu közös elemzéséből, amiben azt is írják, hogy a már gyereket nevelő, de további gyereket nem tervező családok csak ezeken a településeken tudnak állami támogatással ingatlant vásárolni. A falusi csok összege jövőre 15 millió forintra emelkedik, a csok plusz hiteléből pedig elengedhet 20 milliót az állam, a 2024-től már 11 millió forintos babaváró hitel pedig támogatássá alakul át, ha megszületnek a vállalt gyerekek. A családok így két vagy három gyerek vállalása esetén 25 vagy 46 millió forint vissza nem térítendő támogatással is számolhatnak.

Az ingatlan.com adatai alapján november közepén a falusi csokos településeken több mint 20 ezer lakóingatlant kínáltak eladásra, ezek átlagos négyzetméterára 258 ezer forint, egy-egy ingatlan esetében pedig 25,9 millió forint az átlagár. Budapesthez, a Velencei-tóhoz és a Balatonhoz közelebb eső településeken magasabbak az árak, távolabb viszont csökken az átlagár.

Balogh László, az ingatlan.com vezető szakértője szerint a következő években a falusi csokos településeken dinamikusabb lehet az ingatlanok felértékelődése, mint a nagyobb városokban.

A novemberi adatok Veszprém megyében (519 ezer forint), Győr-Moson-Sopronban (406 ezer forint), és Somogyban (393 ezer forint) legmagasabbak négyzetméterárak.

A három legdrágább falusi csokos település:

Tihany – 1,76 millió forint
Szalafő 1,38 millió forint,
Balatonszemes 1,19 millió forint.
200 ezer forintnál olcsóbb átlagos négyzetméterárral találkozhatnak a vevők a Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Jász-Nagykun-Szolnok, Bács-Kiskun, Tolna, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Békés megyei csokos településeken.

A három legolcsóbb falusi csokos település:

Karcsa 21 ezer forint,
Kenézlő 27 ezer,
Okány 37 ezer forint
az eladó lakóingatlanok átlagos négyzetméterára.