Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 27.
Zita
Melyek a fő ellenőrzési irányok a NAV-nál?

Melyek a fő ellenőrzési irányok a NAV-nál?

piacesprofit.hu

Meghatározta azokat a főbb ellenőrzési irányokat az adóhatóság, amelyekre idén fókuszálni fognak.

Ami biztosra vehető: a szándékos adóelkerüléssel szemben továbbra is határozottan lépnek fel.

“A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elsődleges feladata 2021-ben is a költségvetés bevételeinek biztosítása. Ebből adódóan az együttműködő és jogkövető adózókat változatlanul segíti, ugyanakkor a szándékos adóelkerüléssel szemben továbbra is határozottan lép fel” – olvasható a NAV oldalán, mire készülnek idén az adóhatóság emberei.

Mint azt nagyvonalakban elárulták, 2021-ben kiemelt figyelmet fordítanak az építőiparra, a számítástechnikai termékek kereskedelmére, a gépjármű- és gépjárműalkatrész-kereskedelemre, a zöldség- és gyümölcskereskedelemre, valamint az „adózatlan” jövedéki termékekre. A forgalom dinamikus növekedése, valamint az idei jogszabályváltozások miatt a NAV továbbra is figyelemmel kíséri az e-kereskedelmet. Fókuszba kerül az adókedvezmények igénybevételének, továbbá a nemzetközi információcserében érkezett adatok hasznosításával a határon átnyúló ügyletek ellenőrzése. A bújtatott foglalkoztatás feltárására idén továbbra is kiemelten vizsgálja a NAV a katát választó adózókat és foglalkoztatókat.

Megjegyzik azt is, a NAV a jogkövető adózók részére továbbra is lehetőséget ad a feltárt hibák, hiányosságok önkéntes javításra, önellenőrzések benyújtására.