MENÜ
2024. május 4.
Mónika, Flórián
Mekkora hőséget bír ki az ember?

Mekkora hőséget bír ki az ember?

24.hu

Mekkora valójában az emberi tűrőképesség határa, ha hőmérsékletről van szó?

Sorra dőlnek meg a melegrekordok világszerte, melynek kapcsán felmerülhet a kérdés, mekkora valójában az emberi tűrőképesség határa, ha hőmérsékletről van szó. A válasz, mint kiderült, nem határozható meg pusztán hőfok alapján, ehhez a páratartalomra is szükség van – írja a Science Alert.

Egy 2010-es kutatás szerint a 35 Celsius-fokos hőmérséklet jelenti azt a határt, amikor az ember még képes izzadással hűteni a belső hőmérsékletét. Ezt az eredményt azonban nemrégiben a Penn State University hőkamráiban végzett kísérletek keretében pontosították.

A résztvevők lenyeltek egy telemetriás tablettát, amely folyamatosan nyomon követte azok maghőmérsékletét. Ezután egy kamrában küldték őket, és csak annyira mozogtak, hogy szimulálják a mindennapi élet legkevésbé megterhelő tevékenységeit, mint például a főzést, vagy az étkezést. A kutatók több száz különálló kísérlet során lassan növelték a kamra hőmérsékletét és páratartalmat, és figyelték, mikor kezdett emelkedni az alany maghőmérséklete.

A fiatal, egészséges férfiakon és nőkön végzett teszt kimutatta, hogy a felső határérték sok esetben alacsonyabb a feltételezett 35 Celsius-foknál. Száz százalékos páratartalom mellett ez az érték a 31 Celsius-fokot sem éri el, 60 százaléknál azonban 38 fokról beszélhetünk.

A kutatók jelezték, a szívverés tempója jóval a maghőmérséklet emelkedése előtt kezd el gyorsulni. A határérték túllépése ez esetben nem feltétlenül jelent egyből halált, a hosszan tartó kitettség viszont nagy problémát jelent a veszélyeztetett népességcsoportok, például az idősek és a krónikus betegek számára. A szakértők szerint nem véletlen, hogy a 65 év feletti emberek teszik ki a hőhullámok áldozatainak mintegy 80-90 százalékát.