Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 24.
György
Méhekkel juttatnak ki gombaölő szert a gyümölcsfákra

Méhekkel juttatnak ki gombaölő szert a gyümölcsfákra

agroinform.hu

Az ötlet egyszerű: a méhek lábaira tapadó gombaölő szer a virágokra szóródik beporzáskor.

A kanadai Bee Vectoring Technology vállalat a méhek életmódját és egészségvédelmi lehetőséget vizsgálva nagyon érdekes és ötletes felfedezést tett, kifejlesztett egy speciális gombaölő port, amely képes megakadályozni a penészgombák kifejlődését a gyümölcsökön – írja a hortidaily.com

A penészgombák ellen kifejlesztett speciális szert a méhek "szállítják" a kaptártól a virágig

Ezt a szert a virágzó fákra a beporzó méhekkel juttatják ki, amelyek a virágokat mindenképpen látogatják. A gombaölő szert a kaptárak nyílásain keresztül adagolják, és az a kaptár elhagyásakor rátapad a méhek lábaira, majd a beporzáskor a virágokra szóródva a kipermetezésnél hatékonyabb és sokkal olcsóbb kezelést biztosít.

A gazdálkodók kaptárakat is bérelhetnek

A kertészetek a forgalmazó vállalattól bérelhetnek gombaölő szerrel ellátott kaptárakat, és ezzel automatikusan biztosíthatják gyümölcsöseik védelmét. Az alkalmazott gombaölő szer összetételéről a cikk nem közöl adatokat.

A felfedezésnek nagy jelentősége van

Ez az egyszerűnek tűnő felfedezés óriási jelentőségű a gyümölcstermesztő gazdák számára, mivel a fent vázolt, méhek segítségével teljesített tevékenység számottevően csökkenti a gombaölőszer-szükségletet és megtakarítja az ültetvény tulajdonosa számára a permetezés elvégzését.