Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 29.
Péter
Megszentelt járatok

Megszentelt járatok

termeszeti.hu

Kolumbiában sóból készült katedrálist találunk a föld alatt.

Zipaquirá Sókatedrálisa (Catedral de Sal de Zipaquirá) egy teljes mértékben sóból készült székesegyház Kolumbiában. A római katolikus katedrálist 200 méterrel a földfelszín alatt, a Bogotától északra találjuk, 2652 méteres tengerszint feletti magasságon.

Zarándokok ezrei keresik fel minden évben ezt a különleges fekvésű, egy sóbánya járataiban kialakított templomot.

A katedrális 3 részből áll, amelyek Jézus születését, életét és halálát jelképezik. A szentképeket, díszeket, építészeti részleteket kézzel vájták a sósziklába. A templomot a kolumbiai építészet egyik ékkövének tartják, jelentős kulturális, vallási értéket képvisel. Működő templom, vasárnaponként 3 ezer hívő keresi fel, de nincs érseke, ezért hivatalosan nem számít székesegyháznak.

A kősószikla nagyjából 250 millió éve formálódott és később felszínre került, amikor az Andok vonulatai kialakultak. A halit bányákat elsőként a bennszülött muisca törzsek tárták fel az i.e. 5 században, ez volt az egyik legfontosabb gazdasági tevékenységük.

Évekkel azelőtt, hogy föld alatti templom épült volna (1932 körül) a bányászok egy kis kápolnát vájtak, ahol a napi imájukat tudták végezni és könyöröghettek a szentekhez a munka előtt.1950-ben kezdődött a nagyobb volumenű építkezés, a Sókatedrálist végül 1954. augusztus 15-én szentelték fel a Rózsafüzér Szűzanyához, aki a bányászok védőszentje is. A katedrális 3 hajóból állt és egy óriási kereszt is állt benne. A régi templomot azonban szerkezeti problémák, biztonsági okok miatt be kellett 1992-ben zárni, mivel egy aktív működő bányában kapott helyet.

 

Az új katedrális építése 1991-ben kezdődött és 1995. december 16-án szentelték fel a székesegyházat. A folyosók és fülkék kicsi, de fontos bővítésekkel valósultak meg. Ebben a templomban a stációk mintájára 14 kis kápolnát találunk. A négy evangélistát 4 nagy oszlop képviseli. Állítólag a katedrális befogadóképessége 10 ezer fő, noha még nem volt arra példa, hogy ennyien töltötték meg a teret. A székesegyház egy nagy komplexum része, amit Sóparknak neveznek és egy 32 hektáros területen számtalan látványosságot magában foglal, többek közt egy bányászati múzeumot is.

 

 


Kiemelet kép: www.facebook.com/catedraldesaldezipaquira

Fotók:Instagram/catedraldesal